IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият Google Nexus 7 се изправя срещу iPad mini

Новият таблет има повече пиксели и повече мощ, но на по-висока цена

20:50 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Новият Google Nexus 7. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Новият Google Nexus 7. Снимка: Ройтерс

Повече мощност за модела на успеха. Новият Google Nexus 7 остава Android таблет със 7-инчов дисплей и четириядрен процесор. Въпреки това, с пълна HD резолюция, по-бърз процесор и повече функции, Google  отново се опитва да увеличи предимството си пред конкуренцията отново. Но – на малко по-висока цена.

Google предприе днес нова атака на пазара на мобилни устройства, след като на специално събитие директорът по Android и Chrome Сундар Пичай представи своя таблет Nexus 7.

Устройството не е изненада благодарение на предварителните обилни спекулации. Първите новини за джаджата трябваше да дойдат от закуска с представители на медиите и Пичай, но премиерата бе часове по-рано – 16-гигабайтовият вариант можеше да бъде поръчан от сайта на американския Best Buy, където течеше предварителна регистрация за поръчки. Google и производителят Asus ще предложат устройството в САЩ за около 230 долара.

Както се очакваше, новият Nexus 7 има Full-HD дисплей (LCD) с разделителна способност 1920 x 1200 пиксела. Под капака „тиктака“ процесор Snapdragon S4 Pro 8064, чиито четири ядра са с по 1,2 гигахерца. Оперативната памет не е 4 гигабайта, каквито очаквания имаше, а двойно по-малка, а за графиката се грижи GPU Adreno 320.

Вътрешната памет на пуснатия в Best Buy Nexus 7 е 16 гигабайта, а джаджата може да се свързва с мрежата само чрез WLAN. По време на събитието си обаче Google представи и вариант за 32 гигабайта за 269 долара, както и LTE-модел с 32 гигабайта за 349 долара. В САЩ новият Nexus 7 ще се появи на 30-и юли. Цените са с по 20 долара по-високи от тези за предишния модел. 

На гърба, снабден със стерео говорители, е разположена 5-мегапикселова камера, а таблетът разполага и с предна 1,2-мегапикселова камера. Според Google животът на батерията е подобрен в новия Nexus и устройството може да покаже до девет часа HD видео, а при ползване на интернет батерията може да издържи до десет часа.
С големината си от 20,07 x 11,43 x 0,76 сантиметра новият Nexus 7 е малко по-дълъг, но затова пък по-тънък от своя предшественик (19,85 x 12,0 x 1,05 см). 

Устройството идва с Android 4.3, който също бе представен днес от Google. И тук заради спекулациите вече бе известно, че има икономичен Bluetooth стандарт, а приложението за камерата има нови функции.

И въпреки че Google не ни изненада с Android 4.3 и новата версия на Nexus 7 заради предварително изтеклата информация, все пак изненада имаше, след като американският концерн представи ново устройство, наречено Google Chromecast.

Става дума за малка и достъпна джаджа с размер около 2 инча (дължина) и цена от 35 долара, с която калифорнийският концерн отново иска да се превърне в център на всяка всекидневна. На практика устройството е HDMI флашка, която се вкарва във телевизора. Тя  позволява предаване на почти  цялата информация от смартфон, таблет или лаптоп и работи с YouTube, Google Play Music, Pandora, Netflix и Google Play Movies & TV. 

Особено впечатление прави цената от едва 35 долара. Пичай подчерта важността от това компанията да не трябва да учи потребителите си на нещо ново. И наистина – с новата джаджа няма допълнителни менюта, няма никакви непознати потребителски интерфейси. Chromecast се контролира от софтуера, който вече се използва всекидневно от потребителя с неговия таблет или смартфон.

С Chromecast всеки ще може да разглежда, да пуска, спира, увеличава или намалява звука и да прави плейлисти. Една от най-добрите черти на джаджата обаче е, че работи с облачните услуги. Това означава, че по време на просвирване на филм на телевизора например, потребителят ще може да ползва смартфона си. Но това не е всичко - Chromecast работи с всякакви платформи – джаджи с Android, iPhone, iPad, Chrome, Mac, Windows, a скоро и с Linux.

Вижте как изглежда Chromecast в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още