IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nexus 5 – една стъпка напред, KitKat – една стъпка назад

Най-новата разработка поддържа LTE - най-бързата от т. нар. 4G мрежи

11:14 | 08.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Google</p>

Снимка: Google

Да следиш предложенията на Google в областта на мобилните телефони може да е доста трудна задача.

От една страна е Motorola, която технологичният гигант придоби преди няколко години. Има и различни "Google Play Editions" на популярни смартфони от други производители. Най-накрая идват и телефоните Nexus, които са изработени по спецификации на Google и работят с нови версии на операционната система Android, пише Bloomberg.

Най-новото устройство от тази поредица - Nexus 5, е първото, поддържащо Android 4.4 или "KitKat". Също като миналогодишния Nexus 4 производител на телефона е LG Electronics. Ъгълчетата са заоблени, а задният капак е леко извит. Петинчовият дисплей е обграден от изключително тънък панел, благодарение на което с апарата се работи лесно дори и с една ръка. С дебелината си от по-малко от 1/3 инча, той удобно се побира в джоб или калъф.

Дисплеят с 445 пиксела на инч превъзхожда както iPhone 5 на Apple, така и Galaxy S4 на Samsung, въпреки че разликата не може да се забележи с невъоръжено око. Телефонът тежи 130 грама - тегло, по-ниско от Nexus 4.

Най-важната промяна в сравнение с предшественика обаче, е че новата разработка поддържа LTE - най-бързата от т. нар. 4G мрежи.

Google продава телефона отключен на цена от 349 долара за модела с памет от 16 гигабайта и 399 долара за 32 гигабайта.

Nexus 5 изключително много наподобява доста по-скъпия G2 на LG, като има сходен дисплей и процесор Qualcomm Snapdragon. Батерията му обаче не е толкова мощна, а предната и задната камера не са толкова добри.

Въпреки това Nexus 5 е страхотен телефон за цената си. Що се отнася до KitKat, новата версия на Android, тя е стъпка назад, но по един добър начин.

Като цяло новите операционни системи са проектирани така, че да вървят най-добре на най-новия хардуер. Това обаче може да е проблем за хората с по-стари апарати. KitKat върви на по-евтини устройства, много от които се продават на нововъзникващите пазари. Разбира се, версията работи чудесно и с по-скъпи апарати като Nexus 5.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още