IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google работи по контактни лещи с биосензори?

Много иновационни компании изпитват затруднения да отговорят на изискванията на федералните власти

12:09 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Google вече пусна своите очила, които с помощта на компютър позволяват на потребителите да проверяват електронната си поща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Google вече пусна своите очила, които с помощта на компютър позволяват на потребителите да проверяват електронната си поща. Снимка: Ройтерс

Евентуален нов продукт, който може би включва биосензори, разработени от поделението, създало компютърните очила на Google, е бил обсъждан на среща на високопоставени служители на Google Inc. с представители на американските регулаторни органи, отговарящи за медицинското оборудване, предаде Bloomberg.

На разговорите са присъствали най-малко четирима служители на Google, някои от които са свързани с тайнственото поделение Google X, чието дело са очилата. Те имат опит в проучването на сензори, включително за контактни лещи, помагащи на човека, който ги носи, да следи биологичните си показатели. Според информацията те са разговаряли с отдела, регулиращ устройства за очи и диагностика на сърдечно-съдови заболявания.

На фона на все по-тясното съвместно използване на технологиите и медицината с цел потребителите да имат повече контрол върху здравето си, редица иновационни компании - от разработчици на мобилни приложения за здравето до фирми за ДНК анализи, изпитват затруднения да отговорят на изискванията на федералните власти. През ноември миналата година властите наредиха на компанията 23andMe Inc., която е финансирана от Google, да спре продажбите на персоналния си генен тест с основанието, че той не е преминал одобрение от съответната агенция.

Google инвестира в редица дългосрочни проекти, като например лабораторията си X, което може да ѝ донесе нови възможности на пазара, включително очилата, безпилотни автомобили и технологии за безжичен интернет достъп във въздушни балони за летене на висока надморска височина. Въпреки че някои проекти може би няма да донесат на компанията значителна печалба и приходи, тя е твърдо ангажирана да развива изследователските си дейности, твърди главният ѝ изпълнителен директор Лари Пейдж.

Google вече пусна своите очила, които с помощта на компютър позволяват на потребителите да проверяват електронната си поща или да слушат любимата си музика. Устройството, което в момента се изпробва, все още не е на разположение на масовия потребител.

Един от представителите на Google на срещата с властите е Андрю Конрад, който се присъедини към X миналата година. Той е главен учен в Laboratory Corporation of America Holdings и съосновател на Националния институт по генетика.

Сред участниците са и Брайън Отис и Джънхъ "Зак" Лиу. Отис временно работи за Google, като постоянната му работа е на преподавател в Университета на Вашингтон в Сиатъл, където той се занимава с електронно инженерство. Работил е по биосензори и има патент за безжични контактни лещи с биосензор.

Един от колегите на Отис е Бабак Парвиз, който е работил по очилата на Google и в миналото е говорил за поставянето на дисплеи на контактни лещи, които следят здравословното състояние на човека, който ги носи. В една от презентациите си Парвиз заявява, че една сълза осигурява много различни компоненти, които дават на сензорите различна информация за функционирането на човешкото тяло.

Лиу, който е бивш служител на производителя на медицинско оборудване Abbott Laboratories, също има патент за устройства, използващи човешки секрети за разчитане на нивата на различни субстанции в човешкото тяло, като например глюкоза и холестерол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още