IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпите автомобили на 2012 година

Комбинацията от редките и същевременно даващи висока производителност материали, както и ограниченият брой на производство, прави тези коли истински бижута

11:50 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шведската Koenigsegg Agera R струва&nbsp;1,5 млн. долара за базовата версия.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Koenigsegg &nbsp;</em></p>

Шведската Koenigsegg Agera R струва 1,5 млн. долара за базовата версия. Снимка: Koenigsegg  

Началната цена на Zenvo ST1 e 1,8 млн долара. Но ако не искате базовия модел, подобренията, като керамични спирачки, полуавтоматична скоростна кутия, джанти с въглеродни нишки, покривало за колата и кожен салон по избор, вдигат доста цената.

Най-новите в списъка

Ето нещо нещо различно, от което един милиардер със сигурност би се заинтригувал. Това е струващото 1,3 млн. долара Pagani Huyara. Новоприсъединило се към тазгодишния списък, кръстеното на древния бог на вятъра Pagani зашеметява с изумителните си 700 конски сили, карбонотитанова изработка и ползва 12-цилиндров турбо двигател.

Двата въздухопровода са разположени зад раменете на шофьора в стил на реактивен самолет от 1950-а година, а вратите са всъщност част от покрива, като аеродинамиката им позволява изключителна стабилност при карането.

Pagani е не толкова известна марка, но се радва на култов статус сред екзотичните си фенове и тези на пистовите състезания. За Huayra това е голям успех, тъй като за пръв път кола, произведена от Pagani, ще се продава в Щатите.

“Този автомобил е резултат на петте години отдаден труд от екипа на Pagani,” казва основателят на компанията Хорацио Пагани. „Ние виждаме това като безпрецедентна възможност да продължим да разширяваме нашата визия за бъдещето на автомобилната индустрия за супер коли.”

За съжаление американските почитатели на марката ще трябва да почакат известно време, преди Pagani да се появи в САЩ. Планираният дебют на колата в шоурумите по-рано тази година се отложи заради спазването на изискванията за въздушните възглавници. Ръководителите на компанията продължават да са сигурни, че пет коли ще стигнат до САЩ преди 2013-та.

Дали си заслужава чакането? Може би. Предишният модел на автомобилния производител, 20-годишната Zonda F, държеше рекорд на небезизвестната писта Нюрбургринг в Германия. Говори се, че Huayra ще бъде не по-малко впечатляващ. За тази цена по-добре наистина да е така.

Вижте кои ще са най-скъпите коли през 2012 г.

Превод и редакция: Тошко Иванов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още