IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягство от скъпия бензин

Представяме ви няколко предложения за евтино придвижване в населени места

11:29 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предпочитаните коли за големия град са малки, лесно подвижни и икономични. <em>Колаж: Automedia.bg</em></p>

Предпочитаните коли за големия град са малки, лесно подвижни и икономични. Колаж: Automedia.bg

Мина времето, когато за добър автомобил се считаше машина с огромен двигател – шумна, бърза и харчеща доста гориво. 

Днес за придвижване в града се избират коли по възможност с електрически двигатели, които освен че не хабят гориво, може да се паркират лесно. Automedia.bg предоставя предложение за десетте най-необичайни съвременни градски автомобили.

Първият от тях е Tata AIRPOD – автомобил, задвижван със сгъстен въздух.  Индийската компания Tata обяви, че съвсем скоро ще пусне в производство автомобили Tata AIRPOD, в чиято основа ще бъде пневматичното придвижване. Или, казано по друг начин – машината ще се движи с помощта на сгъстен въздух, който ще се събира в резервоар с обем 175 литра. Това може да стигне за преход от 200 км при максимална скорост от 70 км/ч.

Руският милиардер Михаил Прохоров от няколко години се опитва да наложи своята идея за Ё-мобиль. Неговото предимство е, че ще бъде доста по-евтин от останалите образци в този сегмент. Изпитанията на прототипите бяха успешни, като се очаква първите подобни машини да се появят в средата на 2013 г.  Ё-мобиль се задвижва от роторен двигател с мощност 60 к.с., който захранва 2 електромотора (15 кВт) – по един за всяка ос. Резервоарът е 20 л. и може да бъде или за бензин, или за природен газ. С пълни резервоари машината може да измине над 1000 км. при разход 3,5 л/100 км.

Съвременните електромобили струват повече от бензиновите или дизеловите им аналози. Това обаче може да се промени много скоро. Доказателство за това е Eco-E, чиято цена е 9995 долара.

Той развива до 40 км/ч, а с едно зареждане на батериите изминава около 65 км. Eco-E е двуместен електромобил с мотор (3.1 кВт), задвижван от 48-волтова батерия. Времето за зареждане е между 8 и 10 часа при 110 волта електрически контакт. 

Останалите предложения за икономични градски автомобили вижте в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още