IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвъд плановете на Bentley за ултралуксозен джип

До 2017 г. годишните продажби на ултралуксозни джипове ще се увеличат почти три пъти, смята експерт

12:04 | 26.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещият модел на Bentley. <em>Снимка: Bentley&nbsp;</em></p>

Бъдещият модел на Bentley. Снимка: Bentley 

Bentley и конкурентите на фирмата за ултралуксозни автомобили загърбват десетилетия на производство на коли с традиционни размери и се насочват към по-големи машини в опит да постигнат по-високи печалби, пише Bloomberg.

Bentley, която е собственост на Volkswagen, обяви планове да конструира най-скъпия джип в света, който ще струва около 180 000 евро. Така фирмата се присъедини към Maserati на Fiat, разширявайки предложенията си на алтернативи на седана. И двете фирми последваха примера на Porsche, чийто SUV Cayenne вече е най-продаваният ѝ модел.

SUV автомобилите, които са разработени в САЩ и в миналото се ползваха основно от домакини и монтьори, вече са предпочитани от любителите на ултралуксозни коли и са също толкова търсени и желани както в Пекин, така и в Бостън. От началото на тази година джиповете са най-бързо разрастващият се пазарен сегмент на китайския пазар.

„Това е нишов пазарен сегмент с много ниски обеми, но нараства по-бързо от пазара на луксозни автомобили като цяло“, коментира Саша Гомел, анализатор от Commerzbank във Франкфурт.

До 2017 г. годишните продажби на ултралуксозни джипове ще се увеличат почти три пъти до 22 800 бр., прогнозира Иън Флечър, анализатор от IHS Automotive в Лондон. За същия период доставките на луксозни супер-коли, които не са SUV, ще нараснат с около 20% до 32 400 бр., допълва той.

Търсенето ще идва основно от САЩ и пазари като Китай и Русия, където броят на богатите потребители расте. Общото между трите държави е мащабната им площ и необходимостта да се шофира на по-дълги разстояния. Именно това прави джиповете по-популярни.

Новият джип на Bentley ще излезе на пазара след три години. Maserati планира да пусне своя Levante още през 2015 г., а миналата година Lamborghini представи концепция за SUV, който се надява да разработи.

Производителите на супер автомобили тръгват по път, който вече е успешно извървян от германските им колеги.

Porsche ще допълни серията Cayenne догодина с компактния джип Macan. BMW направи премиерата на X4 в Китай през април и планира да пусне модела на пазара още през 2014 г. Също през април в азиатската страна Mercedes-Benz на Daimler направи дебют на концептуалната версия на компактния GLA. Благодарение на SUV моделите си Audi отчете рекордни глобални продажби през първото полугодие. В САЩ търсенето на Q5 е нараснало с 35%, като компанията планира през второто полугодие да пусне и версията SQ5. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Защо им е на бентли жип? Видох концепцията, е по грозно нещо не бех виждал! Да му скинеш ушите на дизайнерот. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още