IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заградиха Паметника на Съветската армия в София

Оградата на първо място има ролята да защити гражданите от падащи плочи, заяви кметът Йорданка Фандъкова

12:05 | 25.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Около Паметника на Съветската армия в София са поставени заграждения. В района има засилено полицейско присъствие, а униформени служители на реда са оградили паметника от всичките му страни.

"Вчера благодарение на усилията на полицията нямаше инциденти. Но днес същата тази полиция ни информира, че по заповед на областния управител ще започне заграждане на паметника и махане на палатковия лагер", заяви във видео във Facebook лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова.

В района има палатков лагер срещу демонтажа на паметника. Миналата нощ също имаше засилено полицейското присъствие около паметника, след като столичната полиция предприе мерки за охрана на обществения ред заради футболната среща между "Левски" и "Айнтрахт Франкфурт". Част от феновете на "Левски" настояват за премахването на монумента. Преди дни четирима души бяха задържани след футболен мач заради това, че са хвърляли димки и са нанесли щети по паметника.

По думите на Манолова издигането на оградата е започнало без заповед, за да се забави внасянето на обжалване. "Спрете се, ще направите гражданска война", заяви тя в живо включване във Facebook.

По-рано днес лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов призова в социалните мрежи симпатизантите си да отидат на паметника и да се противопоставят на ограждането му.

Оградата на първо място има ролята да защити гражданите от падащи плочи, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

"Има решение на Общинския съвет отпреди няколко месеца. Новият областен управител изяви готовност и воля да реализира това решение", посочи Фандъкова. И допълни, че паметникът е обследван и не е достатъчно сигурен. По думите ѝ след сигурността на следващо място ролята на оградата е да изпълни това решение на Столичния общински съвет.

"Това че политическите лидери намират за много добра възможност да правят кампанията си, всеки да мобилизира своите симпатизанти чрез паметника, със сигурност е част от кампанията за местните избори", коментира столичният кмет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 8
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Един фашист мераклия за гризане на гръкляни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
andy
преди 7 месеца
"Оградата на първо място има ролята да защити гражданите от падащи плочи, заяви кметът Йорданка Фандъкова" Това Данчето явно го казва от опит. Като й гледам фасадата доста плочки са й падали на главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... ква гражданска война за 100 нефела в платките ве ?! минавам и безплатно ще им прегриза гръкляните ... други нема да посмеят да дойдат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
andy
преди 7 месеца
До: andy А фюрер Зеленков направи подарък на укристан за деня на независимостта - гробище с 600 000 парцела. Хайл Зеленков!!! До посредната жива укра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
andy
преди 7 месеца
Назначеното от ФАЩ фашистko koлoниално управление ще направи всичко да ни вкара в гpaжданска вoйна. Както направи в укристан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още