IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тематичните круизи

Плаването на кораб, на който може да чуете лекция на известен специалист в дадена област или да се потопите в света на пистовите автомобили, е една добра алтернатива на типичните круизи

14:21 | 03.08.10 г.
Круизните кораби предлагат нещо повече от пътешествие по море - на борда може да се запознаете с известни хора в областта, в която имате интерес. Снимка: Luxuriouslife
Круизните кораби предлагат нещо повече от пътешествие по море - на борда може да се запознаете с известни хора в областта, в която имате интерес. Снимка: Luxuriouslife

Мнозина обвързват круизите с идеята за пътуване на кораб до различни дестинации, за лежерна отпуска и разглеждане на забележителности, акостиране на различни пристанища и разходки по непознати земи. Вечерите обикновено се прекарват на палубата в компанията на музиканти, в интересни разговори с хора, с които току-що сте се запознали, или в обсъждане на следващата дестинация и предвкусване на новите и вълнуващи неща, които ви очакват с изгрева на слънцето.

Не са малко обаче и онези, които искат да обвържат престоя си на кораба с любимото си занимание или да се посветят на дадена тема, да научат повече от специалисти или за седмица или месец да опознаят определен стил на живот. Тези хора обикновено избират тематичните круизи.

Етикетът „тематичен круиз“ може да се сложи на всяко пътуване с кораб, което организира присъствието на борда на пасажери с общо хоби (било то автомобили, мотори, картини, танци, музика или животни) или желаещи да се присъединят към определен стил на живот поне за престоя си на кораба. Такива могат да бъдат почитателите на нудизма, любители на занаятите, които искат да се вживеят в ролята на майстори, дават за пример от Българското круиз общество. Оттам допълват, че тематичен круиз може да се направи и с „почитатели на алтернативния стил на живот“, хора с нетрадиционна сексуална ориентация и др.

За желаещите да присъстват на тематичен круиз възможностите са няколко. Може да потърсите информация за организиран такъв с желаната от вас тематика. Круизните линии често събират желаещи за определена тема и посвещават цяла линия на почитателите на шоколада, кафето, музиката, политиката, историята и т.н. Практиката за организиране на тематични круизи бала особено често срещана в миналото, когато линии са извършвали презокеански плавания между континентите.

Днес трудно могат да се обединят над 2000 пасажери (колкото са местата в един средно голям круизен кораб) под една идея, а предварителното обявяване на темата често може да направи така, че местата на кораба да не се запълнят и круизът да пропадне. Въпреки това обаче на пазара на тези услуги са се наложили няколко тематични круиза, които се организират годишно и събират желаещите да опитат от това преживяване. Такива са шоколадовият круиз на Regent Seven Seas, плаването на кораб на Carnival под надслов NASCAR, както и джаз фестивалът, организиран на палубата на кораб на Holland America, обясняват от Българското круиз общество.

Организаторите обикновено не включват допълнителна такса за тематичния круиз, на който може да чуете известни джаз парчета, да опитате различни шоколадови изкушения или да намерите много съмишленици, които да са почитатели на пистовите автомобили. Поради големия брой участници на тези круизи обаче е по-вероятно да попаднете на такъв, който е подчинен на дадена тема, организира семинар или лекции, програмата е посветена на стил музика. Причината е, че тези форми позволяват по-голяма част от участниците на борда да бъдат забавлявани по време на пътуването.

За по-интересни и нестандартни круизи е подходящо да изберете частните тематични плавания. При тях обикновеният круиз е съчетан с нестандартната форма, при която за желаещите да експериментират са резервирани определен брой каюти. Събитията, които се организират на борда, са достъпни само за онези гости, които са изявили желание при резервацията да станат част от избраната от тях тематика – тя може да е от лекции за политика до организирани курсове по плетене, рисуване, свирене на музикален инструмент.

Частните круизи, които са посветени на определена тема, не влияят на останалите гости на кораба, които са посветили пътуването само на почивката. Единственото неудобство може да дойде от това, че някои общи площи могат да бъдат заети за „тематичните мореплаватели“, чийто брой може да бъде от 30 до 1000 души.

Феновете на приключенската комедия „Маверик“ от 1994 г., в която група играчи на покер се събират на кораб и разиграват турнир с награден фонд половин милион долара (филмът е базиран на сериал от 50-те), могат да се впуснат в почти същото приключение на борда на тематичен чартър.

Този тип круизи се организират, когато към дадено хоби или тема има особено голям интерес. В този случай туроператор може да наема цял кораб. Тук цената на круизите, както и нивото на обслужване, зависят от това на колко голям кораб се спрете – правилото е едно – при кораби с по-малък капацитет, когато съотношението клиент – персонал е почти 1:1, цената е по-висока, тъй като обслужването е по-добро и персоналът може да обърне по-голямо внимание на всеки гост на борда. Частен чартър обаче може да се организира както на по-малък кораб с капацитет от 200-300 души, така и на по-голям, който има 3000 места.

Тематичните круизи са особено популярен начин за забавление сред туристите в САЩ и Великобритания. На палубата може да срещнете от любители на астрономията, животните, автомобили и мотоциклети, танци, до хора, които имат интереси в областта на финансите, инвестициите, благотворителността, историята на международните отношения, политика, религия или различни интелектуални занимания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още