IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Amazon помага на независимите книжарници да процъфтяват

Amazon може и да завладя пазара за продажба на книги, но книжните плъхове намират нов начин да подкрепят независимите книжарници

10:05 | 12.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Книгите са мъртви? Да живеят книгите!

Amazon може и да завладя пазара за продажба на книги, но книжните плъхове намират нов начин да подкрепят независимите книжарници, коментира MarketWatch.

Докато онлайн супермагазинът забива все по-силно ноктите си в литературната столица на Америка – Вашингтон, откривайки първия си физически магазин Big Apple тази пролет, книжните плъхове може да ви кажат, че хартиените книги и общността около тях все още са живи и мърдат.

Поредният сигнал за силата на книжните издания са няколко независими книжарници, които ще отворят врати в Ню Йорк през следващите месеци, въпреки че по-големи вериги напускат пазара. Данните на министерството на труда показват, че броят на книжарниците в цялата страна е намалял с 12% от 2012 г. до миналата година, но American Booksellers Association, независима асоциация на книжарниците, отчита ръст на членството с почти 13% в петте години до 2016 г.

Независимите книжарници процъфтяват заради Amazon, а не въпреки интернет гиганта. Става въпрос за два различни вида книжарници: едните са с голям инвентар, ниски цени и препоръки, базирани на алгоритми, а другите привличат клиентите си с внимателно подбрани колекции и общност от книжни фенове. „Цял живот съм живяла само на няколко пресечки от мястото, където искам да отворя [книжарница]”, казва Ноел Сантос от The Lit Bar, пространство в Бронкс, чието откриване предстои. Тя разчита на „случайни разговори“ и на създаден от нея женски клуб за четене, за да избере книгите, които ще предлага.

„Тъй като обемът на публикуваните книги нараства, никога не е било по-важно книжарят да може да препоръчва заглавия“, казва Орен Тайхър, главен изпълнителен директор в АВА.

Независимите книжарници никога не са били особено рентабилни. Много книжарници взимат книгите си с отстъпка на едро от 30-45%, но след разходите това означава марж на печалбата от 2% до 3% дори за най-пазарно ориентираните, казва Дона Гарбан, съсобственик на Little City Books.

Тя също получава подкрепа от любители на книги през годините: подкрепящ наемодател, която отчаяно иска да помещава книжарница в сградата си, продавач на книги, който помага да се сложат лавиците в магазина, и безплатни съвети от по-утвърдени бизнеси в града.

Много независими магазини намират дома си в изоставени в момента места. Сантос е стартирала краудфъндинг (групово финансиране - бел.ред.) кампания за The Lit Bar, която ще бъде единствената книжарница, предлагаща всякакви жанрове в Бронкс, след като Barnes and Noble затварят миналата година.

Кампания в Kickstarter е събрала 72 хил. долара за Queens Bookshop Initiative, която вероятно ще дебютира тази пролет като втората неспециализирана книжарница в квартала. Greenlight Books отваря втора книжарница в Бруклин миналия ноември, а Little City Books е единствената по рода си в Хобокен.

По-младото поколение от книжарници също излиза напред и изкупува по-старите пространства. Left Bank Books в Манхатън ще отвори врати отново по-късно тази година, а други книжарници намират нови собственици. „Енергията и ентусиазмът им заразяват всички останали“, казва Тайхър.

Физическите магазини на Amazon предоставят технологичен напредък, но уеднаквяват изживяването, докато независимите книжарници предлагат по-неочаквани услуги. The Lit Bar ще продава вино в литературно-тематичния си бар, а това осигурява по-висок марж на печалбата от книгите.

Сантос казва, че ще постига сравнително стандартен марж на печалбата от 40% от книгите, но при продажбите на вино той ще бъде около 200%. Всяка чаша вино ще струва между 6 и 12 долара. В същото време The Queens ще продава „прекрасни ръчно правени канцеларски материали и литературно-тематични предмети като чанти и чаши за кафе“, казва съоснователят Холи Никодем.

Всеобщата любов към книгите сред книжарите също превъзхожда типичните икономически натиски, което води до сътрудничество, а не до конкуренция. „Това е единственият бизнес, в който твоите конкуренти искат да успееш“, казва Гарбан, бивш трейдър от Goldman Sachs. Когато Queens Bookshop Initiative обявява плановете си например, собственикът на Astoria Bookshop, единствената неспециализирана книжарница в Куинс, разпространява новината в Twitter.

“Има достатъчно хора, които искат независимите книжарници да съществуват“, казва Гарбан. „Хората влагат сърце и душа в книжарниците и това не трябва да спира".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още