IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УЕФА финализира своя пакет от 6 млрд. евро в подкрепа на европейския футбол

УЕФА води преговори с базираната в Лондон инвестиционна фирма Centricus Asset Management относно финансирането на пакета

22:28 | 13.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

УЕФА нанася последните щрихи около спасителния пакет на стойност 6 млрд. евро, за да помогне на европейския футбол да се възстанови от въздействието на пандемията от коронавирус, според пред Bloomberg, източници, запознати с темата.

Финансирането е част от предложената от футболния регулатор стратегия, която ще бъде представена през следващите седмици, за подпомагане на клубовете, които повече от година играят на празни трибуни. 

Планът на УЕФА включва механизъм за финансиране от 2 до 6 милиарда евро, който е насочен към предпазване на индустрията от бъдещи кризи, както и нови правила за финансовия феърплей, споделят източниците.

Според предложението клубовете ще имат достъп до средствата и ще могат да преструктурират съществуващия дълг за по-дълги периоди от пет до седем години.

УЕФА води преговори с базираната в Лондон инвестиционна фирма Centricus Asset Management относно финансирането на пакета.

Планът се дооформя на фона на продължаващата несигурност в спортния свят, помрачен от пандемията. Европейският футболен пазар се сви за първи път след финансовата криза през сезон 2019/2020, според доклад на Deloitte, като приходите спадат с 13% до 25,2 млрд. евро.

Някои от най-престижните клубове в Европа също бяха засегнати. По-рано този месец Барселона не успя да намери пари, за да запази своята най-голяма звезда Лионел Меси, който подписа договор с френския Пари Сен Жермен, подкрепен финансово от Катар.

УЕФА ще се опита да попречи на клубове с богати собственици, включително британските Челси и Манчестър Сити, да се сдобият с несправедливо предимство в европейските първенства, като въведе нови тавани за заплатите на играчите, добавят източниците.

По-рано тази година група от някои от най-силните отбори на Стария континент се обедини около идеята за създаване на т.нар. Суперлига. Зад този план стоеше американската инвестиционна банка JP Morgan, предлагайки инвестиция от 6 млрд. долара. 15 клуба, сред които Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед, се присъединиха към проекта, който трябваше да осигури на всеки участник по 350 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още