IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кайтсърфингът – новата страст на морето

За любителите на екстремните спортове кайтът предлага по-голяма скорост от уиндсърфинга, скокове над вода и усещането да хванеш вятъра в ръцете си

12:35 | 08.09.09 г.
Кайтсърфингът – новата страст на морето
Да яхнеш вълните е спорт, който вдига адреналина и може да те накара да се слееш с морската стихия и да почувстваш свободата и истинския вкус на живота. Ако прибавим и силата на вятъра и улавянето му в платно, усещането се превръща в незабравимо изживяване.
 
Кайтсърфингът е не само майсторство във водата, но и укротяване на вятъра. Това е спорт за истинските авантюристи – да се научите да стоите над водата не отнема повече от 7-8 часа, но за да овладеете платното и да полетите над вълните трябва време. Особено ако искате да се чувствате сигурни, че вятърът няма да ви запрати навътре в морето или още по-лошо – към твърдия бряг или скали.
 
За практикуването му е нужна само една дъска (кайтборд) и голямо хвърчило – платно, с което да се понесете над водната шир. Ако карате в студени води е добре да имате и неопренов костюм.
 
Спортът съществува от десетина години, а у нас навлезе съвсем скоро. Въпреки че е сравнително нов, вече може да намерите както чисто нови атрибути, така и на старо (и по- евтино). Дъската и платното могат да излязат около 1500 лв, взети на старо, но всеки запален кайтсърфист има поне две платна, за да може да улавя и най-малкия порив на вятъра.
 
Макар да изглежда просто, карането на кайт всъщност крие известни рискове. Най-големият е, че единствената връзка между платното, с което се управлява вятърът, и дъската, за която сърфистът е привързан със страпове (ремъци), е тялото. С развитието на спорта се създадоха системи за безопасно освобождаване на платното, но все пак вероятността вятърът да понесе сърфиста, особено ако все още няма навици да управлява кайта, е голяма.
 
Тъй като е спорт на водата и вятъра, за карането на кайт е необходимо да има определена сила на въздушното течение, която да издигне платното и да позволи на сърфиста да излезе над вълните. У нас, поради разположението на плажната ни ивица и липсата на силен вятър, местата с подходящи условия не са много - къмпингите "Градина", "Златна рибка", "Арапя", "Смокиня" и по-откритото Южно Черноморие. Колкото по-голямо е платното, толкова по-слаб вятър е нужен за задвижване. Минимумът обаче е около 8-10 възела. С платната трябва да се внимава, защото при всяко падане във водата целостта им се разкъсва и опасността да не може да ги използвате повече е много голяма.
 
Много сърфисти у нас предпочита да карат кайт на турския остров Гьокчеада – там условията са напълно подходящи – силен вятър, добри условия за къмпинг, на място може да се запознаете и с много съмишленици и да обмените опит. Мястото не е известно само у нас, на острова се събират любители на сърфа от всички балкански страни.  Поради тази причина е голяма вероятността да попаднете с още 20 кайтсърфисти във водата, но не се тревожете, че може да оплетете въжетата на платната или да се сблъскате – в този случай се спазва морското правило - който идва от брега се ползва с предимство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още