IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата помогна на италианците да забогатеят

Богаташите са се възползвали от данъчната амнистия за авоари, държани в офшорни зони

10:16 | 10.03.10 г.
Кризата помогна на италианците да забогатеят
Заможните италианци са забогатели още повече въпреки или, по-точно, благодарение на икономическата криза. Това показва проучване, направено от британската фирма за данъчни, одитни и консултантски услуги Прайсуотърхаус Купърс заедно с университета на Парма, съобщава Reuters.

Общото състояние на най-богатите 640 хиляди семейства в Италия е възлизало в края на миналата година на 882 млрд. евро - с 19 процента повече в сравнение с преди година.

В тази категория влизат фамилиите, които притежават най-малко 500 хил. евро под формата на финансови активи.

Богатите италианци са извлекли полза от щедрата данъчна амнистия за авоари, държани в тайни банкови сметки в Швейцария и на други места. В резултат в страната са били върнати 85 млрд. евро, на които до голяма степен се дължи увеличаването на богатството на най-заможните фамилии.

Очаква се общото състояние на богатите италиански семейства да нарасне и тази година - с 5,3 процента.

Оптимистичните данни за най-заможните слоеве от населението на Италия идват на фона на далеч по-песимистичната статистика за състоянието на националната икономика. Миналата година брутният вътрешен продукт се е свил с 5 процента - най-голямото намаление след Втората световна война.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още