IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделският министър и интелектуалната кошница

Мирослав Найденов настоява, че минималният социален пакет е гарантиран, а с компенсаторките измама няма, защото знаели 1 000 души

17:13 | 05.09.12 г. 11
<p>
	Министърът говори уверено и за яйцата, и за борсата. Във втория случай обаче не му се получава. Снимка: МЗХ</p>

Министърът говори уверено и за яйцата, и за борсата. Във втория случай обаче не му се получава. Снимка: МЗХ

Земеделският министър Мирослав Найденов за пореден път се изяви като стожер на социалната справедливост и гарант за оцеляването на най-бедните. В това, разбира се, няма нищо лошо – работата му е да прави политика, която е в унисон с цялостното виждане на правителството за развитието на държавата.

Тази сутрин министърът се изля пространно в ефира на bTV, като говори за „замразените“ цени на „минималната социална кошница“, която включва основни хранителни продукти, за сушата и прогнозите на ООН, за цените на дървата.

В изказването на Найденов ярко проличават няколко нюанса, които моментално го нареждат в левия спектър на политическата палитра. Замразяване на цени, дълги промоции и куп откровени глупости, които министърът изтъква като изключителен успех в борбата за подкрепа на едва оцеляващите пенсионери и безработни.

Реториката на министъра също е лява – като най-мръсна дума се подхвърлят спекула, спекуланти, прекупвачи. Говори се за най-бедните, които Найденов редовно посещавал и които му благодарели за борбата с високите цени.

По-подробно на излиянието в тази му част няма да се спирам. Само ще поставя въпрос. Колко от участващите в „дългата промоция“ вериги имат търговски обекти в населени места под 20 хил. души? Защото министърът говори за доволните хора от селата - най-бедните, а аз поне за хипермаркети около села не се сещам.

За мен като участник в борсовата търговия акцентът в днешното изказване беше случващото се с търговете за държавна земя. Именно то ме доведе до паралела между минималната социална кошница и минималната интелектуална такава, която трябва да „носят“ министрите.

Днес Найденов каза, че плановете за продажбата на земя срещу компенсаторки не са били тайни – преди три месеца за това знаели около 1 000 души. Дали някога министърът е поглеждал към котировките на БФБ? Едва ли. Сигурно затова не е видял, че точно за периода юни-август цената на поименните компенсаторни бонове (PKB) се повиши...двойно.

Според него това пречело на спекулациите с цената на компенсаторките. Ама господин министър, точно това е смисълът на търговията на финансовите пазари – спекулацията. Но да, за вас това е мръсна дума.

Найденов обясни, че с търговете не се облагодетелствали кръгове от фирми. Забележете – защото компенсаторките се търгуват на борсата, където дори сега можело да идеш и да си вземеш. Само че преди три месеца цената бе 40 стотинки за лев номинал, днес е 62, а преди седмица беше 83.

И това ако не е спекулация – здраве му кажи.

Очевидно е, че пазарните механизми и инструменти са изключително далеч от ежедневието и сферата на интереси на земеделския министър. За жалост на всички, които се опитват да развиват пазар и се смятат за дясномислещи.

Ако това не е основание да въведем минимална интелектуална кошница, кое ли ще бъде?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Този ако не го уволнят скоро, ще уволнят цялото правителство на изборите. То не беха "КАЛИНКИ", лобизъм за веригите, спекула с компесаторки. Чакам следващото изхождане по некой наболели обществени въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
Protokol
преди 11 години
Подкрепям това правителство, но...тоя да (ще) си ходи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Ало КФН човекът си призна какво чакате още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Този си призна публично, че са знаели 1000 души, сега трябва да им каже кои са имената на тези 1000 души и те трябва да бъдат съдени! Само че само си мечтая май? Къде е прокуратурата да се самосезира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Mr_crash
преди 11 години
Миро Мазното след 10 месеца ще си търси нова работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
slayer
преди 11 години
и аз не можех да повярвам.... избегнали спекулациите, щото знаели 1 000 души. този е пълен провал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Joel
преди 11 години
Не се чуди. Плачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ОК
преди 11 години
Тоя ще се окаже най-големия борсов измамник в България на всички времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
++++++++ Поздравления за статията :)) Сутринта се чудих да се смея ли, да плача ли.. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още