IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: Ако внасяш – грабеж, ако не внасяш – затвор!

Вижте мнението на икономиста за пенсионната реформа и национализацията на лични средства

13:58 | 23.10.10 г. 38
Автор - снимка
Създател
П. Ганев: Ако внасяш – грабеж, ако не внасяш – затвор!

Държавата тръгна да граби и го направи, сипейки глупост след глупост. Премиер, министър на труда, управител на НОИ и синдикати манипулираха обществото и сериозно се оплетоха в собствените си приказки.

Посягайки на личните спестявания на категорийните работници, държавата не само че няма да реши нито един проблем на пенсионната система, а напротив, ще ни върне към времена, когато държавата беше преди хората, а в Кодекса на труда пишеше, че „социалистическото обществото е трудово общество”.

Това, което трябва да стане ясно, е че в случая говорим за лични партиди на категорийните работници, тоест техни лични спестявания, които държавата иска да прехвърли в нов солидарен фонд в НОИ. Забележете, че говорим за солидарен фонд.

Това означава, че не само парите се местят от едно място на друго (без да питаме собственика), но те се превръщат от лични в солидарни – тоест личното спестяване отива в общия кюп! Ето това измъчи г-н Константин Тренчев, който гордо защитаваше идеята на синдикатите в студиото на bTV и говореше за „преместване” на средства, но пропусна да спомене за другата промяна – от лични партиди в солидарен кюп.

Казвам идея на синдикатите, тъй като от стенограмата на заседанието на Министерски съвет ясно си личи за какво става дума – „Бойки Борисов: Така искат и синдикатите и са ми го дали писмено”.
Изнервен от коментарите по темата, премиерът дори стигна до там да обвини всички, че обслужват корпоративни интереси и за национализация не можело да се говори – не били парите на тези фондове, а парите на хората. Това никой не го отрича и точно то прави нещата още по-лоши.

Държавата насилствено изземва парите на хората и те стават общи. Никой не твърди, че тези пари ще се използват за други цели, въпросът е че те от лични, стават общи. Това не е национализация, това е грабеж.
Управителят на НОИ Христина Митрева също изпадна в конфузна ситуация, опитвайки се да обясни за какво става дума. Накрая си призна „наистина теоретично има елемент на преразпределение”.

Не теоретично, г-жо Митрева, та Вие искате да го правите на практика. Това са лични спестявания и някои хора имат много, а други имат малко – защото едни са работили през всичките години и са внасяли, а други или не са работили през цялото време или са се разсейвали с внасянето.

Е, Вашата идея е сега да вземем парите от общия кюп и да дадем на всички по-равно – да накажем тези, които са плащали вноски и имат спестени пари и да прелеем малко пари при другите с малкото спестявания. Това не е теория, това е жив комунизъм, който Вие искате да приложите на практика.

Върхът на мисълта на г-жа Митрева обаче е друг – въпросните средства не били лични, защото всъщност са превеждани от работодателите, а не от самите служители. Това изказване е колкото некомпетентно, толкова и скандално. То показва отношението на тези хора към спестените пари в пенсионните фондове – те ги мислят за държавни средства, които подлежат на политика. Сигурно вярват, че в частните фондове има някакви чували с пари, на които сега им е времето да си дойдат в НОИ и всичко да си дойде на мястото.

В професионалните пенсионни фондове са осигурени около 230 хил. работници, които са спестили над 450 млн. лв. Това са си техни лични пари и те са наследяеми. Има хора със спестени над 10 хил. лв. и още поне 10 г. работа пред тях. За тези хора дори не е належащ въпросът с изплащането на пенсии през идните години. Тези хора сега ще загубят всичко, парите има ще идат на вятъра. Ако утре се случи инцидент, тези пари вече няма да идат при семейството (при наследниците), а ще потънат в НОИ. Това е просто скандално.

Това решение е взето от премиера, но то е подготвено от една група от хора – министър на труда, управител на НОИ и синдикати. Същите тези хора ще управляват въпросния нов солидарен фонд, ако предложението стане реалност. Те решават да вземат почти половин милиард лева лични спестявания на категорийните работници и да ги сложат в солидарен фонд управляван от тях. Това е грабеж, при това направен да изглежда законен. Пак тези хора искат да направят така, че който не внася осигуровки да бъде пращан в затвора. Те играят нечестна игра и плашат със затвор всеки, който не им играе по свирката. За тези хора преход не е имало, те още живеят с комунизма.
 

Материалът е публикуван в блога на Института за пазарна икономика

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Nikolait,не знам дали държавата се е разкапала, но ми се струва, че разкапването започна от пазара. По-точно от пукането на "инвестиционните" балони. Защото днес инвестиция и спекулация са станали неразличими думи. И защото за разлика от миналото, днес се спекулира основно с чужди пари, а не със собствени. Та затова някои неща май наистина трябва да започнат от А и Б. И това, което се нарича инвестиция, е на първо място в списъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 3
no-credit
преди 13 години
Всъщност, много е показателно кой протестира срещу тази "национализация"! Не протестират тези, чиито пари се "национализират", а протестират работодателски организации и пазарни фундаменталисти. Което е много, много показателно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
nikolait
преди 13 години
щом я докарахме вече да си обясняваме от А и Б нещата, значи тази държава просто се разкапа и чиновника взе тотален връх над здравата логика. И не мога да разбера как може да има хора да се хващат на манипулацията - има 500 млн,делим ги на всички осигуряващи се и получаваме средна пенсия от 50лв. И тези хора(митрема и тотю мл.) са началници?! Абе Хора - всички ли осигуряващи се пенсионират на-кюп в една година? Нека малко да си ползаваме акъла, а не да говорим с разни лозунги и политически фрази. Просто много евтина манипулация и предлог да се ОКРАДАТ ЕДНИ ПАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Току що гледах Лъчезар Богданов, Красен Станчев и Кръстю Петков по НОВА. На въпрос на Петков към Богданов какво би направил на мястото на правителството [за да даде по-високи пенсии на привилегированите], Богданов отговори, че правителството трябва да вземе от бюджета. Т.е. правителството трябва да вземе от данъците на всички нас за да даде на ранно пенсионираните. Жалко само, че нямаше кой да попита г-н Богданов дали това е справедливо. Но изглежда за г-н Богданов по-важни са таксите и бонусите получавани от управите на ППФ, отколкото парите на всички българи. Слаб (2), ви пиша г-да Богданов и Станчев по тази тема! А ви бях фен дълго време... :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
VP
преди 13 години
тъй като тези фондове до момента нищо не са плащали, а само са си играли на спекуланти, мисля че е нормално работниците чрез синдикатите да искат пренасочване на парите извън тези "професионални" фондове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
no-credit
преди 13 години
Ами Гари, искат го синдикатите. А както е добре известно, синдикатите представляват именно категорийните работници. И досега успяваха да прекарат всички останали за да спечелят те - тези с ранните пенсии. Но сега обаче, вече идва краят на тази несправедливост и синдикатите са повече или по-малко притиснати до стената. От една страна, досега са спали и не са натискали за по-високи вноски от категорийните работници, от друга не дават да се пипа възрастта за пенсиониране, от трета вече няма нагласа да се плаща от общите пенсии за привилегиите на ранните и така единственият що годе приемлив изход е да се премине към солидарен модел. И ако питаш мен, това е по-добре защото ние останалите, които се пенсионираме на 63 години, не губим. Или губим по-малко. А това дали синдикатите ще излъжат своите хора или не... е, все пак, не е мой проблем и (засега) няма да го мисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
Не, не съм толкова велик инвеститор, че да управлявам средства на ПФ. Управлявам си моите. И ми е ясно, че има едни хора, които искат да се пенсионират на 45, а аз да бачкам още 20 г. след тях, за да им изплащам пенсията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
Гари
преди 13 години
Твоята теза беше, че самите категорийни работници го искат. И аз ти обясних защо го искат, а не протестират - защото им обещават да ги пенсионират по-рано, но въпреки това да им плащат високи пенсии, за които не са внасяли пари. Е, няма да се изпълни обещанието, ама това ще стане ясно като слезе МухоБойко от власт. Твоята схема няма да работи, защото парите няма да стигат - Георги Ангелов написа статия с изчисления по въпроса - вземи я прочети. http://***.investor.bg/news/article/107317/85.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Схвана ли какво казах Гари, или да обясня по-подробно? П.П.Не е много по темата, но за да са ясни позициите да попитам: ти лично, да не би да управляваш средства на някой ППФ?? Аз казвам за мен, че нямам друг интерес освен този, от моите данъци и вноски да НЕ се плащат пенсиите на ранно пенсионираните. Нека техните пенсии се поемат от техните си вноски какъвто всъщност е и замисъла на Професионалните ПФ (които обаче май не се справят добре).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
no-credit
преди 13 години
Гари,първо, това с протестите не го разбрах. Нито споменавал подобно нещо, нито съм имал предвид. Сигурен ли си, че не си ме объркал с някой??Второ, нещата стоят така: Ако не се солидаризират тези средства, новите пенсионери ще трябва да вземат средно по 58 лв. пенсия (толкова са натрупани по личните партиди). А ако се солидаризират, парите на тези, които още не са се пенсионирали ще се плащат на пенсиониралите се и пенсиите ще са по-високи. Съответно, когато дойде време да се пенсионират, ще се плаща от вноските на тогавашните работещи. Накратко - стандартна солидарна схема. Която не е толкова несправедлива защото внасялите повече, все пак ще получават повече (както винаги е било, макар и системата да е солидарна). Така НОИ няма да взема от стандартните пенсии (на хората 3-та категория труд), а ще плаща с парите събрани от ранно пенсионираните. Което всъщност, като цяло е по-справедливо, защото иначе всички ще трябва да доплащаме към 58-те лева пенсия давани от ППФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още