IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да се пипат парите от Сребърния фонд

Как да се действа с парите в Сребърния фонд - дискусия сред читателите на Investor.bg - какво смята Атанас Малаков

16:00 | 19.04.12 г. 7
Защо не трябва да се пипат  парите от Сребърния фонд

Дискусиите за бъдещето на Сребърния фонд стават все по-разгорещени. Те вече излязоха извън пределите на България, като дори Европейската централна банка изказа становище по въпроса – при това доста остро. След като през последните седмици се чуха мненията на политици и експерти, Investor.bg се обърна към своите читатели – дребни инвеститори, анализатори, за да се чуе и тяхното мнение.

В поредица от публикации ще ви покажем мнението на онези, които се осмелиха да изразят своята позиция. Ред е на Атанас Малаков:


С наближаването на поредното плащане по външния дълг през януари 2013 въпросът за Сребърния фонд стана  много актуален. Изказаха се много  мнения „за” и „против” парите от фонда да се използват за погасяване на външен дълг. Ако това обаче наистина се случи, последиците за макроикономическата  стабилност ще бъдат доста негативни.

Сребърният фонд е създаден със специален закон през 2008 г. Целта на фонда е да се гарантира  устойчивостта на пенсионната система  чрез събиране на допълнителни средства за бюджета на държавното обществено
осигуряване.

Средствата на фонда са обособена част от държавния бюджет. Източник на приходи във фонда  са постъпленията от приватизация и от концесии. Съгласно закона средствата на фонда могат да се инвестират в депозити в БНБ и други  банки, акции на чуждестранни дружества, международно признати облигации и  инструменти на паричния пазар.

Освен  това там изрично е упоменато  че средствата на фонда не могат  да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа, емитирани от българската  държава и български общини. Към  началото на 2011 г. във фонда има 1,8 млрд. лв в брой, които се държат в БНБ.

Предполага са, че и сега са толкова.

Точно на тези пари иска да сложи ръка Симеон Дянков. След като почти изхарчи парите от държавния резерв, той сега иска да изхарчи и парите от Сребърния фонд. В тази връзка Симеон Дянков внесе законопроект за изменение на закона за Сребърния фонд, с който се предвижда фонда вече да може да инвестира в държавни ценни книжа до 70% от средствата си. Или по груби сметки това прави около 1,2 млрд. лв.

В резултат от тази транзакция парите от фонда вече няма да бъдат използвани по предназначение (за обезпечаване на сигурността на пенсионната система), а ще бъдат използвани за плащане на държавния дълг.

Да, точно така, защото следващото плащане по държавния дълг в размер на 1,7 млрд лв е през януари 2013. А правителството няма от къде да вземе тези пари освен да емитира заем. И така парите от Сребърния фонд ще отидат за погасяване на държавния дълг. И това ако не е конфликт на интереси, здраве му кажи!

Защо парите от Сребърния  фонд, предназначени за осигуряване  на пенсионната система, не трябва да бъдат използвани за погасяване на държавен дълг? Отговор на този въпрос дава БНБ с публикуването на специално  писмено становище. Там се казва  следното:

1.     Средствата  от фонда са част от фискалния резерв и са актив на българската държава. С инвестирането им в ДЦК едновременно ще нараснат пасивите на държавата  и ще се намалят активите и фискалния  резерв.

2.     Средствата на фонда се държат в БНБ и с това те са част от международните валутни резерви на страната. Инвестирането на тези средства вътре в страната ще означава автоматично намаляване на международните валутни резерви на България. Това ще даде негативен сигнал на международните инвеститори и ще повиши цената на едно бъдещо финансиране.

3.     Фискалният резерв поддържа стабилността на Валутния борд и доверието в икономиката ни. Понижението на фискалния резерв ще лиши България от този защитен механизъм и ще доведе до намаляване на кредитния рейтинг на страната.

4.     Фондът е създаден като резерв за посрещане на бъдещи пенсионни плащания (след 2018), когато се предполага, че работещите ще са много по-малко от пенсионерите. И ако тогава държавните ценни книжа падежират, държавата ще трябва да се разплаща сама със себе си. Неблагоприятната демографска ситуация ще доведе до по-ниски данъчни приходи и до много големи фискални затруднения. Ако държавата бъде прибудена да продава тези ценни книжа на вторичния пазар, това ще доведе до срив в цените им от което ще загуби самия фонд.

Инвестирането на Сребърния  фонд в държавни ценни книжа ще доведе до неговото унищожение. За това предложеният законопроект от Дянков не трябва да се приема. Нещо повече, управлението на фонда трябва да се повери на независим  от правителството орган, защото само така ще бъдат защитени интересите на хората.

Освен това Дянков за пореден  път доказва, че е некомпетентен. Това не е като да прехвърлиш пари от единия джоб в другия. Нещата са много  по-сложни, а ще има и неприятни  последствия в дългосрочен план.

Атанас Малаков е завършил магистърска степен по Бизнес администрация във Виенския университет и магистърска степен по Международни икономически отношения в УНСС София. Интересите му са свързани с макроикономика и политика. Повече за него може да научите в личния му блог

Каква е вашата позиция за Сребърния фонд? Доколко опасно е инвестирането на средства от него в България? Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
derk
преди 12 години
Има доста спорни моменти в статията.Говори се за държавен резерв (неясно икономическо понятие) и международни валутни резерви. Но ми звучи все едно слушам Данчо ментата (един от големите апаши в днешно време и все още депутат). Слушах го по радиото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Ако сухото стои в БНБ, инфлацията ще го изяде така или иначе. Не съм съгласен, че парите не трябва да се барат,просто не бива да се позволява на Дянков да ги бара,щото ако той ги набара -бъдещите пенсионери гол ще го барат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 12 години
...."Освен това Дянков за пореден път доказва, че е некомпетентен. Това не е като да прехвърлиш пари от единия джоб в другия. Нещата са много по-сложни, а ще има и неприятни последствия в дългосрочен план..." Тази констатация бе пределно ясна , на всички все още мислещи хора в България още с избирането на Б.Б. за премиер.Трагичното е , че с над 50% подкрепа на електората Б.Б. с главоломна скорост води държавата до поредната НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА, за което уж компететните хора в България и в т.нар. приятелски нам страни срамежливо мълчат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
G.Gekko
преди 12 години
АбсолютноТези пари трябва да са в икономиката, да създават икономически отношения и работни места, а не да стоят буркан банкВ БГ има хиляди буфериТрябва икономита да се съживява, а не да стагнира с пари в банките - тук 2 милиарда, още 30-40 милиарда депозити на насел;ението в банките и какво правимЦелия СФ трябва да се пусне на БФБ - там е начина да се влее в икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
G.Gekko
преди 12 години
АбсолютноТези пари трябва да са в икономиката, да създават икономически отношения и работни места, а не да стоят буркан банкВ БГ има хиляди буфериТрябва икономита да се съживява, а не да стагнира с пари в банките - тук 2 милиарда, още 30-40 милиарда депозити на насел;ението в банките и какво правимЦелия СФ трябва да се пусне на БФБ - там е начина да се влее в икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Пълни глупости.При сегашното наливане на евро и долари от централните банки инфлацията ще изяде тези пари до 2018.Само за периода 2008-2011 те са се обезценили с 30% като същевременно блокират сериозен по размер капитал в БНБ вместо той да се върти в икономиката.И аз не харесвам законопроекта на Дянков, защото е лъжа и не може държавата да продава ценни книжа сама на себе си. Просто и ясно трябва да се отблокира определена сума от СФ за евентуално посрещане на плащания по външния дълг ако условията за рефинансиране на дълга са твърде тежки.А БНБ пищи защото тези пари вече няма да са при тях, а те са основна част от ресурса, с който оперират от доста време.Аз лично бих променил закона и посочил като управляваш фонда БНБ тъй като там така или иначе и досега управляват парите от този фонд. И така само при съгласие между МФ и БНБ да се използват пари за погасяване на дълг от него.Не знам защо всички не виждат, че въпроса е дали да се вземе по-голям или по малък нов кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още