IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прихваща ли Европа „японския синдром“?

Старият континент върви към години на нулева инфлация и ниско вътрешно потребление, смята Бисер Манолов

17:27 | 08.11.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прихваща ли Европа „японския синдром“?

Икономическата система в Европа е конструирана по начин, който я прави напълно зависима от банковото кредитиране. Икономическата система в САЩ е зависима от финансирането предимно от фондовите пазари. В Япония основният играч винаги е била държавата.

Според някои експерти линеещата инфлация в Европа твърде много започва да прилича на ситуацията в Япония. Прихвана ли Старият континент „японския синдром“?

През последните повече от 20 години той най-кратко може да бъде дефиниран по следния начин: „Икономика, която функционира при изключително ниско ниво на местно потребление, нулева инфлация и високо съотношение на държавния дълг към брутния продукт“. Това според вас валидно ли е вече и за Европа? Според мен по-скоро да.

Трябва да споменем и факта, че дезинфлацията се явява кризисен проблем за периферна Европа. Имам предвид Гърция, Испания, Португалия и Италия. Високата инфлация по принцип като негласно правило изтрива част от държавния дълг.

Казвам го с всички условности и с ясното съзнание, че не е казано по най-точния начин. За месец октомври инфлацията в страните, спадащи към еврозоната, е 0,7% на годишна база. Това е най-ниското й ниво от четири години насам. Търговците на лихвени инструменти започнаха да дисконтират, че нивото на лихвените проценти ще продължава да пада до 2015 година. Това определено е новина за финансовите пазари, но като цяло е лоша новина за политиците. Казано в прав текст, това означава вяла икономическа активност.

Какви изводи можем да си направим на базата на гореописаните тенденции?

Почти ясно се очертава тенденцията, че заложеният ръст от 1,8% в макроикономическата рамка на бюджет 2014 в България няма да бъде изпълнен. Европа е най-големият икономически партньор на страната ни и това неминуемо ще се отрази върху експорта.

Както знаем, от Министерството на финансите считат, че икономическият растеж за 2014 г. ще дойде най-вече от увеличаване на експорта. Това изглежда като свръхоптимизъм към настоящия момент.

Брюксел наложи на Франция и Испания изискването до 2015 г. да постигнат бюджетен дефицит под 3% от БВП. Франция видимо се разбунтува неофициално, залагайки на дефицит в размер на 3,7% за 2015 година. Испания просто натисна копчето „игнорирам“ по отношение на брюкселската препоръка и залага в своите бюджетни прогнози дефицит от 5,9% за 2014 г. и 6,6% през 2015 година.

Отново бих акцентирал, че ако не се отпуши банковото кредитиране, фискалните мерки ще бъдат свръхнеефективни. Банките трябва да бъдат оставени на спокойствие. Останалото е въпрос на технически похвати.

При нов спад на лихвените проценти, което по-скоро ще стане, някои европейски правителства могат да бъдат изкушени да действат на принципа на „най-малкото съпротивление“, в смисъл, че ниските лихвени нива ще ги изкушат да изтеглят нови заеми, а не да се концентрират върху провеждането на политики за истински структурни реформи.

Няма никакво съмнение, че Германия е правилният пример: безработицата там е на рекордно ниски нива от 20 години насам, с пращящ от здраве експортен сектор и балансиран бюджет.

Един от най-важните търговски партньори на страната е южната ни съседка Гърция. Там нещата изглежда от зле по-зле. От юли месец цените на всички стоки падат. Според Дани Гелей от консултантската фирма „Фатом“, базирана в Лондон, „комбинацията от нисък икономически растеж и дезинфлация е гаранция за връщане на икономическата криза“.

Тези думи звучат повече от притеснително, но в тях определено има икономическа логика.

Какво може да направи България в момента, за да се адаптира към новата прогноза за икономическия растеж на Стария континент?

Определено най-адекватното решение е експортна диверсификация. Държавата трябва да отвори вратите на азиатските пазари за български стоки с цената на всякакви политически похвати. Вътрешното потребление ще остане вяло, а от европейските ни търговски партньори не можем да очакваме какъвто и да е осезаем ръст.

И така, напред към Азия!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Прекаления оптимизъм изглежда въздухарски. Не те обиждам. Но не мисля, че хората трябва да бъдат отказвани от корените си, наследството,обичаите си, езика си, ако щеш валутата си за някакъв измислен флаг със звездички,валута, химн който не разбират и президент приличащ на банков чиновник, който не са избрали, а им дава нареждания как да развиват бизнес, как да си гледат децата, как да се хранят и пият. НЕ можеш да приравниш 500 мил хора на този контитент, от който е тръгнала сегашната цивилизация. Това граничи с най-лудите идеи на Цезар, Наполеон, Хитлер, Сталин и в момента Барозу! Да, не можеш насилствено да изтриеш корените на нациите! Затова винаги ще има националисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Съгласен съм с това. Коментара ми беше позитивен, завиждам ти за оптимизма;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
lyusien
преди 10 години
Оптимизма е един от най важните икономически индикатори Стани оптимист и ще видиш че всичко се урежда по-бързо и по добре за теб Съвета е безплатен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Давам половин царство, за една четвърт от оптимизма ти ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
lyusien
преди 10 години
Я стига Ако Е Ц Б действа все така решително както вчера Ако германци французи чехи поляци и българи се чувстват по-вече европеици и по малко националисти ако се увеличат правата на Европеиската комисия и еврото се доближи до паритет със долара Европа я чака блестящо бъдеще и водеща икономическа роля в света Не му вярвайте на Бисер Манолов Европа няма нищо общо с Япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Не е лоша статията. Има някои доста интересни за мен неща1) Германския експорт пращи от здраве, а основния търговски партньор пращи от дългове - каква изненада. Няма как всички да изнасят, все някой трябва да внася нали?2) Не е много ясно това колко е зле за нашия експорт. Като спече там, ще почнат да налитат на евтинко3) Всъщност защо пък това да е толкова лошо? Няма да се надува балон, по-скромничко но по-сигурно и по-спокойно. Лошо няма според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
А чаках да излезе нещо за Япония за да си кажа мнението. Първо. След още едно загубено десетилетие, Япония ще съжалява за Шогунатът Токугава и за това, че е предала традициите си и е ги е заменила с пропагандата и лигавщините на Запада. Трябваше да стане точно обратното. Трябваше целия свят да последва честта и морала на японското население, а не да го изкорени избивайки самураите. Точно така, моралът и честта свърши с тях, пред корупцията на Западната "развита" култура. И това ми е и мнението за Европата. То се съдържа в това, което Япония е загубила и няма да си върне. Европа просто не го е имала и няма да го има. И не Европа да прихване "Японски синдром", а Япония още е болна от "Западен синдром".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 10 години
Европа и в частност България са в чудесната японска комбинация от балонизиран сектор на недвижимите имоти , скъпа валута и застаряващо население ! Изгубено десетилетие ? Дано бъде само едно ! След него и Европа ще преоткрие "Абеноикономиката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още