IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прихваща ли Европа „японския синдром“?

Старият континент върви към години на нулева инфлация и ниско вътрешно потребление, смята Бисер Манолов

17:27 | 08.11.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прихваща ли Европа „японския синдром“?

Европейските експерти видимо намалиха прогнозите си за очакваното ниво на икономически растеж през следващата 2014 година. Прогнозата в началото на годината бе за икономически растеж от 1,5%, в средата на годината бе направена ревизия до 1,2%, в началото на месец ноември обаче Европейската комисия затвърди своя песимистичен поглед за икономическите процеси на Стария континент през следващата година, като прогнозира ръст от 1,1%.

Какво всъщност се случва? Защо първоначалният оптимизъм от началото на 2013 г. сякаш отлетя с птиците на юг?

Истината е, че две от най-големите европейски икономики, тези на Франция и Испания, имат най-голям дял за песимистичната прогноза за следващата година. Европейските макроикономисти заличиха половин процент от очакванията си за ръст на испанската икономика през 2014 г. до 0,5%. Франция по всяка вероятност ще реализира „някакъв“ икономически ръст около 1%, пише в блога си Бисер Манолов.

Все повече терминът „дезинфлация“ започва да влиза в речника на европейските политици като основен проблем за липсата на икономически ръст. Дезинфлацията е процес на намаляване на темповете на инфлация. Например, ако през месец януари инфлацията е била 3%, а през месец февруари тя е 2%, имаме дезинфлация от 1%. Въпреки това обаче на годишна база имаме ръст на инфлацията от 2%.

Ако оставим сухите числа настрана, в основата на тези процеси е ниското потребление в Европа. Една от основните причини за това определено са свръхрегулациите, които се стовариха като чук върху банките през последните години.

Както всяко нещо в природата, така и в икономиката на всяко действие има обратно по сила противодействие. Фокусът на търговските банки през последните няколко години бе изцяло прикован в това да изпълняват непрекъснато менящите се изисквания на „мислителите от Брюксел“.

Кредитирането като приоритет на банковата дейност постепенно бе изместено от изпълнение на поредната наредба или за увеличаване на капитала, или за рестрикции по отношение на поемането на допълнителен риск.

Получи се свръхпарадокс. Европейската централна банка заля паричните пазари с огромен и евтин финансов ресурс, който почти под никаква форма не се вля в реалния сектор. Нещо повече, условията по кредитиране на банките се втвърдиха.

Както е популярно да се казва, но наистина банките са кръвоносната система на икономиката. Бюрократите в Брюксел направиха всичко възможно тя да бъде професионално запушена. Получи се нещо като язовир, пълнен с вода, в центъра на сухо поле, а всички се молят за дъжд, вместо да се възползват от водата в язовира. Сега учудвате ли се, защо ЕК намали прогнозата си за икономически растеж през 2014 година?

Без банково кредитиране няма как да завъртим колелото на икономическия растеж. Това означава поемане на риск.

Най-големият риск за системата в момента е непоемането на риск. Това е просто баланс.

По всяка вероятност до края на годината Европейската централна банка отново ще намали основната си лихва (тя вече беше променена, бел. ред). Финансовият ресурс за търговските банки на държавите, спадащи към еврозоната, ще стане още по-евтин. И какво от това? Даже и при нулеви лихви няма да се отпуши кредитирането, ако не бъде разхлабена надзорната хватка.

Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Прекаления оптимизъм изглежда въздухарски. Не те обиждам. Но не мисля, че хората трябва да бъдат отказвани от корените си, наследството,обичаите си, езика си, ако щеш валутата си за някакъв измислен флаг със звездички,валута, химн който не разбират и президент приличащ на банков чиновник, който не са избрали, а им дава нареждания как да развиват бизнес, как да си гледат децата, как да се хранят и пият. НЕ можеш да приравниш 500 мил хора на този контитент, от който е тръгнала сегашната цивилизация. Това граничи с най-лудите идеи на Цезар, Наполеон, Хитлер, Сталин и в момента Барозу! Да, не можеш насилствено да изтриеш корените на нациите! Затова винаги ще има националисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Съгласен съм с това. Коментара ми беше позитивен, завиждам ти за оптимизма;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
lyusien
преди 10 години
Оптимизма е един от най важните икономически индикатори Стани оптимист и ще видиш че всичко се урежда по-бързо и по добре за теб Съвета е безплатен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Давам половин царство, за една четвърт от оптимизма ти ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
lyusien
преди 10 години
Я стига Ако Е Ц Б действа все така решително както вчера Ако германци французи чехи поляци и българи се чувстват по-вече европеици и по малко националисти ако се увеличат правата на Европеиската комисия и еврото се доближи до паритет със долара Европа я чака блестящо бъдеще и водеща икономическа роля в света Не му вярвайте на Бисер Манолов Европа няма нищо общо с Япония
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Не е лоша статията. Има някои доста интересни за мен неща1) Германския експорт пращи от здраве, а основния търговски партньор пращи от дългове - каква изненада. Няма как всички да изнасят, все някой трябва да внася нали?2) Не е много ясно това колко е зле за нашия експорт. Като спече там, ще почнат да налитат на евтинко3) Всъщност защо пък това да е толкова лошо? Няма да се надува балон, по-скромничко но по-сигурно и по-спокойно. Лошо няма според мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
deant
преди 10 години
А чаках да излезе нещо за Япония за да си кажа мнението. Първо. След още едно загубено десетилетие, Япония ще съжалява за Шогунатът Токугава и за това, че е предала традициите си и е ги е заменила с пропагандата и лигавщините на Запада. Трябваше да стане точно обратното. Трябваше целия свят да последва честта и морала на японското население, а не да го изкорени избивайки самураите. Точно така, моралът и честта свърши с тях, пред корупцията на Западната "развита" култура. И това ми е и мнението за Европата. То се съдържа в това, което Япония е загубила и няма да си върне. Европа просто не го е имала и няма да го има. И не Европа да прихване "Японски синдром", а Япония още е болна от "Западен синдром".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
data
преди 10 години
Европа и в частност България са в чудесната японска комбинация от балонизиран сектор на недвижимите имоти , скъпа валута и застаряващо население ! Изгубено десетилетие ? Дано бъде само едно ! След него и Европа ще преоткрие "Абеноикономиката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още