IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на петрол от Либия пада, в Лондон брентът мина над 105 долара за барел

Черното злато е на най-високото си ниво от септември 2008 година насам заради размириците в африканската държава

14:50 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Износът на петрол от Либия пада, в Лондон брентът мина над 105 долара за барел

Днес износът на петрол от Либия падна с 50 хил. барела на денонощие, в резултат на разрастващите се размирици в страната, е съобщил представител на Международната агенция за енергия (МАЕ), цитиран от Итар-Тасс.

По неговите думи, по тази причина всички служби на МАЕ са приведени в повишена готовност във връзка с развитието на ситуацията в Либия.

„Ние сме готови с случай на необходимост да започнем доставки на петрол от съществуващите резерви“. Засега не се съобщава как точно ще стане това", посочва представителят на МАЕ.

Според последните съобщения на международни агенции, ситуацията в столицата на Либия Триполи става все по-сериозна, а силите за сигурност спешно напускат града. По данни на агенциите, хора от силите за сигурност участват в грабежи на банки и магазини. Протестиращите подпалват правителствени сгради.

Международното летище в Триполи също е било завзето от противници на режима, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на CNN Turk. По данни на телевизията пътнически самолет на турските авиолинии, изпратен в либийската столица за евакуация на турските граждани, не е могъл да кацне, тъй като аерогарата е под контрола на протестиращите. Самолетът е трябвало да се върне.

Според цитирани свидетели на обстановката в Триполи, из града се движат привърженици на режима на Муамар Кадафи, които стрелят срещу хората и ги мачкат с автомобили.

В рамките на днешната търговия цената на петрола от сорта брент прескочи границата от 105 долара за барел, достигайки най-високото си ниво от 25 септември 2008 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още