fallback

САЩ предупреждават за екстремни цени на храните до края на 2012 г.

Щатското министерство на земеделието предупреждава, че инфлацията при храните ще се повиши допълнително през втората половина на годината

11:57 | 25.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Светът е изправен пред перспективата за продължителен период на екстремно високи цени на храните, предупреждава щатското правителство, защото фермерите нямат възможност да засадят необходимите допълнителни милиони хектари зърнени култури, за да успокоят пазарите, съобщава Financial Times.

Щатското министерство на земеделието прогнозира рекордни номинални изкупни цени за царевицата, пшеницата и соята за реколтата през 2011 г. Министерството допълва, че инфлацията при храните ще се ускори през втората половина на годината, когато новите цени ще се отразят по-сериозно на потребителите.

Предупреждението, отправено на конференция на министерството във Вашингтон, вероятно ще подсили глобалните опасения за ускоряващата се инфлация, както и за бунтове вследствие на хранителната криза в някои развиващи се страни.

Джоузеф Глаубър, главен икономист на министерството на земеделието на САЩ, заяви, че въпреки разширяването на площите, засети с царевица и соя през тази година, пазарите на зърно и маслодайни култури в страната „ще останат под напрежение“ през 2011 г. и 2012 г. поради значителния износ и високото търсене на биогорива.

Глаубър прогнозира, че търсенето на царевица от страна на разчитащата на значителни субсидии етанолова индустрия в САЩ ще продължи да се увеличава въпреки по-високите цени. Производството на етанол се очаква да погълне 36% процента от продукцията на царевица през тази година.

За сезона 2011-2012 г. изкупните цени на царевицата, соята и пшеницата в САЩ се очаква да достигнат номинални рекорди от съответно 5,6 долара за бушел, 13 долара за бушел и 7,5 долара за бушел, се казва в прогнозата на министерството.

Тъй като САЩ задоволяват половината от глобалното потребление на царевица и една трета от потреблението на соя, всяка промяна в потенциалния износ има глобален ефект и се отразява на ключови купувачи като Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 09.09.22 г.
fallback