IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафето нагарча още повече

Цената на ароматните зърна достигна най-високите си стойности от 1977 г. насам

16:53 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Производството спада, докато търсенето се повишава. <i>Снимка:</i> Ройтерс</p>

Производството спада, докато търсенето се повишава. Снимка: Ройтерс

Да пиеш едно кафе скоро може да не е евтино удоволствие. Заради лошо време в Бразилия цената на сорта „Арабика“ скочи до най-високата си стойност от 1977 г. насам, пише Financial Times. Цените на фючърсите на Нюйоркската стокова борса достигнаха 3 долара за фунт (453,6 г). Зърната от сорта „Арабика“ са по-ароматни от тези на по-евтиния „Робуста“ и се произвеждат предимно в Южна Америка. Заради лошата реколта в Колумбия, един от най-важните световни производители, цената скочи двойно за последните 12 месеца. След силни градушки и в Бразилия сега търговците се опасяват, че реколтата в страната, която е най-големият световен производител, ще е много слаба.

Дори и при идеални условия продукцията там през 2011 ще е по-ниска отколкото през миналата година, защото след силна година винаги следва по-слаба. По данни от последния месечен доклад на Международната организация на производителите на кафе (ICO) бразилската реколта за започващия сега сезон 2011/2012 ще спадне с 10% на 43 млн. чувала. Приема се, че един чувал съдържа 60 кг зърна.

Покачващата се цена на „Арабика“ кара производителите на другия традиционен сорт „Робуста“ да опитват преориентация. Според ICO отглеждането на „Арабика“ в Африка е нараснало с около 20%, докато площите с „Робуста“ прогресивно намаляват. Дори в дъждовните южноазиатски райони много фермери се опитват да садят „Арабика“, въпреки че за нея по-подходящи са сухи и по-прохладни райони.

Такъв пример е Виетнам. Известната предимно с чайовете си страна вече е вторият по големина в света производител на кафе след Бразилия. Досега обаче там се залагаше предимно на по-евтината „Робуста“. Заради голямата разлика в цените сега и виетнамците обръщат засилено внимание на премиум сорта. В следващите пет години площите с „Арабика“ трябва да се увеличат от сегашните 40 000 хектара на общо 100 000 хектара, пише още Financial Times, позовавайки се на местния износител Thai Hoa.

Това обаче е възможно само във височинните райони, като например провинцията Сон Ха в северозападната част на страната. По всичко изглежда, че отглеждането на „Арабика“ там си заслужава усилията. „Прехвърлянето ми от захарна тръстика на кафеени растения удвои приходите ми за четири години“, е заявил селянинът Ло Ван Дин пред Financial Times. “И тази година ще увелича насажденията, защото знам, че си струва, въпреки че в началото бях скептичен”, казва той.

Експертите обаче се съмняват, че инвестициите в „Арабика“ във Виетнам си струват. „Робуста“ е по-интересна за страната“, твърди антроположката Сара Грант. Според нея все още има голямо търсене и на кафе от по-ниско качество, а „Виетнам е най-добрият производител на лошо кафе“, цитира я FT.

Световната консумация на кафе през 2010 г. е била 132,5 млн. чувала, а година по-рано – 131,2 млн. чувала. Ежегодишният ръст в световното потребление на кафе, започвайки от 2000 г., е приблизително 2,3%, показват данните на ICO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още