IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon: Цената на петрола би трябвало да бъде в границите 60-70 долара за барел

В САЩ тече ожесточена дискусия по въпроса дали да бъдат отнети данъчни преференции на петролните компании

21:44 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Exxon: Цената на петрола би трябвало да бъде в границите 60-70 долара за барел

Ръководителят на една от най-големите петролни компании в света Exxon Mobil Рекс Тилерсън обяви, че според него реалната цена на петрола би трябвало да бъде в рамките на 60-70 долара за барел, пише Ройтерс.

Според него тези котировки биха отразявали реално фундамента, който в момента стои зад търсенето и предлагането на пазара.

„Когато погледнете цената, тя трябва да е в границите 60 до 70 долара за барел”, е заявил Тилерсън по време на изслушване в комисията по финанси на американския Сенат по повод исканите от петролния сектор в страната данъчни отстъпки в размер на 21 млрд. долара.

Според демократите тезу отстъпки трябва да бъдат премахнати, за да може да се противодейства на огромния бюджетен дефицит в САЩ.

В изслушването взеха участие още шефовете на Royal Dutch Shell, Chevron, ConocoPhillips и BP. Според тях увеличаването на производствените разходи при отнемане на отстъпките може да доведе и до поскъпване на бензина, съобщава Bloomberg.

Ръководителите на петте световни петролни гиганта се явиха на изслушване пред финансовата комисия на Сената на САЩ, на което защитиха резкия скок на цените на бензина в момент, когато конгресмените искат да наложат допълнителни данъци на компаниите им, предаде Франс прес.

Ръководителят на Шел Марвин Одъм увери, че петролните компании не са отговорни за скока на цените на бензина.
"Петролните компании понасят цените, не ги създават", каза той.

Преговорите са свързани с желанието на демократите от Сената през следващите 10 години данъците върху петрола и газа да бъдат увеличени с 21 млрд. долара. По този начин според тях ще се сложи край на неправомерното субсидиране на компании, които и без това постигат огромни печалби.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още