IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отменя износните квоти за зърнени култури

Очаква се износ на 20 млн. тона за 2011-2012 г. при реколта от 43-48 млн. тона

16:31 | 25.05.11 г.
Украйна отменя износните квоти за зърнени култури

Украйна отмени квотите за износ на всички видове зърнени култури, съобщи украинският министър на аграрната политика и храните Николай Присяжнюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Днес правителството прие постановление, което отменя принципа за квоти при зърнените култури. В близките няколко дни, днес-утре, постановлението ще излезе, ще бъде публикувано и квотите за износ на всякакви зърнени култури ще бъдат отменени“, каза Присяжнюк.

Вчера президентът на Украинската зърнена асоциация Владимир Клименко даде своето мнение, че украинският износ за пазарната 2011-2012 г. ще бъде около 20 млн. тона зърнени култури. По думите му „прогнозите за реколтата  за 2011 г. се колебаят в рамките на 43-48 млн. тона“.

Той подкрепя и свалянето на всички ограничения пред износа на зърно. „Приближаваме се към края на сезона в затворен режим, имаме колосални излишъци, всичко това лежи по елеваторите, те не могат да бъдат почистени, обработени и подготвени за приемането на новата реколта“, каза Клименко, като добави, че „новата реколта ще тръгне след 3 седмици“. „А новата реколта ще намали цените и пак заради излишък на стока и липса на място за съхраняването му ще пострадат зърнопроизводителите“, посочи той.

На 30 март украинското правителство реши да удължи срока на действие на квотите за износ на зърнени култури до 1 юли тази година. Квотите бяха въведени на 4 октомври 2010 г. за износ на пшеница и смес от пшеница и ръж в размер на 500 хил. тона, за износ на царевица – до 2 млн. тона, на ечемик – 2 хил. тона, на ръж и елда – 1 000 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още