IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните са близо до рекордни нива

Поскъпването на захарта е водещ фактор за повишението въпреки спада в цените на пшеницата, царевицата и соята

15:04 | 07.07.11 г.
Цените на храните са близо до рекордни нива

Световните цени на хранителните продукти нараснаха рязко през юни след скок в цените на захарта, предупредиха от Организацията за прехрана и земеделие (Food and Agriculture Organisation - FAO) към ООН, цитирани от ВВС.

Цената на захарта се повиши с 14% през миналия месец в резултата на високото търсене и слабото производство в Бразилия.

Индексът на FAO за цените на храните достигна 234 пункта през юни, като наближава февруарския рекорд от 239 пункта.

Ръстът в цените на захарта е причина за по-голяма част от повишението и дори спадът в цените на пшеницата, царевицата и соята не успяха да го компенсират.

Показателят се базира на наблюдение на цените на спектър от най-важните хранителни продукти като житни и бобови култури, млечни и месни произведения и захар.

Високите цени на храните, особено на пшеницата, ориза и царевицата, предизвикаха граждански размирици в различни държави, където хората зависят от тях заради високия им дял в хранителния режим. Те бяха един от факторите, изкарали хората по улиците на арабските държави в началото на годината.

Световната криза при хранителните продукти през 2008 г. също предизвика масови протести, включително бунтове в някои развиващи се държави.

Реколтата от зърнени храни според прогнозите на FAO ще бъде с 3,3% по-висока за сезон 2011-2012 г. в сравнение с предходния аналогичен период.

Организацията твърди в последния си двугодишен обзор на хранителните продукти, че цените им на световния пазар ще останат високи и волатилни през настоящата и следващата година въпреки рекордните добиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още