IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром Нефт ще добива петрол в кубинския шелф

Руската компания оформи окончателно споразумението си с малайзийската Petronas за добив и подялба на продукцията в 4 блока от кубинския шелф в Мексиканския залив

11:19 | 01.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Руската компания Газпром Нефт обяви, че е приключила сделка по участието си в проект за разработването на 4 блока в кубинския шелф, съобщи РИА Новости.

„На 29 юли 2011 г. Газпром Нефт, кубинската национална петролна компания Cubapetroleo и малайзийската национална петролна компания Petronas подписаха допълнение към споразумението за разпределяне на продукцията от 4 блока в изключителната икономическа зона на Република Куба в Мексиканския залив“, се посочва в съобщението.

Според документа Газпром Нефт става пълноправен участник в споразумението за разпределяне на продукцията, получавайки 30% в проекта, а Petronas запазва останалите 70%.

В началото на юли след получаване на одобрение от съответните кубински държавни органи Газпром Нефт и Petronas подписаха документ за преотстъпване на дял в проекта.

В съобщението е цитиран изпълнителния директор на Газпром Нефт Александър Дюков, според когото сътрудничеството с Petronas ще позволи на руската компания „да развие своя компетентност в усвояването на морските дълбоководни находища“ и „да разшири опита си за участие в проекти извън руските граници“.

През 2020 г. Газпром Нефт планира да добива „около 10%“ от общия обем въглеводороди в чужбина.

Споразумението за разпределяне на продукцията предвижда провеждането на геолого-проучвателни дейности и при откриване на достатъчни запаси от въглеводороди – добив на петрол.

Споразумението между Petronas и кубинското правителство бе подписано през 2006 г.

През октомври 2010 г. Газпром Нефт и  малайзийската компания подписаха споразумение за преотстъпване на дял и основни принципи на съвместната дейност.

Финансирането на проекта ще става пропорционално на дела на участващите страни.

След резултатите от първата сонда партньорите ще вземат решение за по-нататъшните действия по проекта.

Секретарят на консултативния комитет за изключителната икономическа зона на Куба в Мексиканския залив Мануел Мареро отбеляза, че присъствието на Газпром Нефт във водите на кубинската икономическа зона е „много важно“.

„Надяваме се, че след като заедно с Petronas бъде открито първото (находище), у Газпром Нефт ще се появи апетит и тя ще започне да обсъжда с Cubapetroleo нови блокове в зони, които са все още недостъпни за чуждестранните компании“, каза Мареро.

Той очаква сондирането да започне още в началото на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още