IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия съди Chevron заради петролен разлив

Прокуратурата ще доказва, че компанията е допуснала съществени грешки при сондажите

13:16 | 20.03.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Разливът в находището &quot;Фраде&quot; от месец ноември 2011 г. от &quot;птичи&quot; поглед. Снимка: Ройтерс</em></p>

Разливът в находището "Фраде" от месец ноември 2011 г. от "птичи" поглед. Снимка: Ройтерс

Бразилската прокуратура ще доказва, че Chevron и подизпълнителят й Transocean са допуснали сериозни грешки при дълбоките сондажи по крайбрежието на страната, които доведоха до нефтен разлив през ноември миналата година и още един теч отпреди дни, съобщи Ройтерс.

Като причина за инцидента от ноември бразилската прокуратура посочва грешни изчисления на налягането, което най-вероятно е причинило и сегашното изтичане на нефт.

Обвинителите освен това твърдят, че експертите на американския енергиен гигант са предполагали, че налягането ще е по-високо, както и са знаели, че скалите са неустойчиви, но въпреки това са продължили със сондажите.

Съдебните власти в страната вече забраниха на 17 високопоставени служители на компанията, сред които регионалният й шеф Джордж Бък, да напускат пределите й. Служителите на енергийния гигант са призовани в рамките на 24 часа да предадат паспортите си в полицията.

Очаква се също така до сряда да бъдат повдигнати и криминални обвинения срещу Chevron, уточни говорителят на бразилската прокуратура.

Още миналия четвъртък бразилският петролен регулатор ANP съобщи, че е установено изтичане на нефт на същото място (находището „Фраде“), където тонове черно злато се изляха във водите край Бразилия в края на миналата година.

Според прокуратурата при сондажите безвъзвратно са напукани геоложки структури в региона, така че нефтът ще тече, докато съдържанието на „джоба“ не се изчерпи.

ANP продължава да проучва мястото на теча, а междувременно американският енергиен гигант спря производството на петрол от находището.

Бразилия вече заведе дело за близо 11 млрд. долара срещу Chevron за малкия разлив от миналата година, който се оказа с размери 0,1% от тези на разлива в Мексиканския залив и така и не достигна сушата, отбелязва агенцията.

Експерти обаче посочват, че Бразилия така и не е повдигнала обвинения срещу държавната компания Petrobras, която притежава 30% от находището „Фраде“.

И все пак съдебните дела показват ясно надигащите се опасения за безопасността при разработването на бразилските крайбрежни петролни находища в светлината на екокатастрофата в Мексиканския залив от 2010 г.

Говорителят на Chevron Курт Глаубиц е категоричен, че компанията е подходила отговорно и прозрачно в случая и е оказала пълно съдействие на местните власти и регулаторни органи.

„Потокът от петрол е бил спрян за четири дни и е постигнат значителен напредък в овладяването на останалите количества в „джоба“, коментира Глаубиц.

От американската компания също така заявиха, че няма индикации сегашният теч да е свързан по някакъв начин с разлива от ноември миналата година.

Говорителят на подизпълнителя на Chevron Transocean каза, че компанията не може да излезе с коментар веднага. От фирмата единствено заявиха, че винаги са съдействали на властите, но и са готови да „защитават своите хора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aqva_nuda
преди 12 години
Като дойдат! Нищо още не е спасено и като позавъртят малко, ще ни омаят и пак ще постигнат своето. А Бразилия са огромни сравнение с нас и щом те имат трудности и проблеми да осъществяват надзор - ние никога няма да можем.И аз карам кола, и аз ползвам бензин, но не вярвам, че ако пуснем, когото и да било ( дали американци или руснаци все едно) да "проучва" след това ще се справим с контрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
и тук ще се слу4и това ако дойдад да дуп4ат за газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още