IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ очаква относителен застой в световното търсене на петрол през 2013 г.

Развиващите се пазари осигуряват преобладаващата част от търсенето в леко повишената прогноза на организацията

11:46 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МАЕ очаква относителен застой в световното търсене на петрол през 2013 г.

Международната агенция по енергетика повиши леко прогнозата си за търсенето на петрол през 2013 г., но обяви, че слабото темпо на световно икономическо разширяване ще задържи търсенето в относителен застой, съобщи MarketWatch, като се позова на месечния доклад на институцията.

Базираната в Париж агенция, която представлява държавите с най-голямо потребление на енергоносители, увеличи прогнозата си за световното търсене на петрол със 110 000 барела дневно до 90,5 млн. барела.

От МАЕ посочват, че развиващите се пазари ще осигурят преобладаващата част от ръста, като 5 от 10-те най-големи страни-потребителки в момента не членуват в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Докладът показва как ръстът в търсенето на петрол се прехвърля към икономиките на развиващите се страни от развитите пазари.

Цената на петрола продължава да се задържа на високо ниво въпреки свиването на брутния вътрешен продукт в преобладаващата част от страните в еврозоната и забавянето на ръста в САЩ.

Периодът на слабо търсене съвпада с очаквано повишаване на добивите в страни извън ОПЕК до най-високото им ниво от 2010 г. насам, изтъкват от МАЕ.

Увеличаването на добива на шистов петрол в САЩ е основен двигател на ръста в общите добиви, като се очаква те да достигнат до 54,2 млн. барела дневно. Това е със 70 000 барела дневно повече от предишната прогноза.

Търсенето на петрол в Европа намаля внезапно през третото тримесечие на 2012 г. с 895 000 барела дневно, което е най-резкият тримесечен спад от започването на финансовата криза през 2008 г. От МАЕ обясняват факт със затягането на коланите от страна на европейските потребители успоредно с поевтиняването на долара спрямо еврото, което повиши цените на петролните продукти.

Добивът на петрол в Русия е нараснал с нови 60 000 барела дневно, достигайки през ноември поредно рекордно високо ниво в постсъветската епоха от 10,9 млн. барела дневно, се отбелязва в доклада.

Добивът в Иран през ноември е намалял слабо на месечна база до 2,7 млн. барела дневно заради по-строгите санкции спрямо петролната индустрия и ограниченията върху доставките. От МАЕ прогнозират, че тенденцията може да се запази и през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още