IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните в световен мащаб са се понижили с 1% през юни

Резултатът отразява спада при млечните произведения и захарта и в по-малка степен - при зърнените и маслодайните култури

12:53 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на храните в световен мащаб са се понижили с 1% през юни

Цените на храните в световен мащаб са се понижили с 1% през юни на месечна база заради спада при млечните произведения и захарта, както и при зърнените храни и маслодайните култури, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана (Food and Agriculture Organisation's – FAO), цитирани от Ройтерс.

Ценовият индекс на агенцията на ООН, който измерва промените в месечните цени за кошница от 55 зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни произведения, както и захарта, се е понижил за втори пореден месец, този път до 211,3 пункта спрямо 213,2 пункта през май, сочи доклад на базираната в Рим институция.

На годишна база обаче показателят отчита ръст от 5,4%, подчертават от FAO, цитирани от Bloomberg. Най-високото си ниво той достигна през февруари 2011 г. - 237,9 пункта.

Цените спадат заради перспективите за високи добиви в световен мащаб, отбелязват от организацията.

“Понижението за миналия месец отразява спада в цената на захарта и особено на млечните произведения, като по-сдържано намаление се наблюдава при зърнените и маслодайните култури“, изтъкват авторите на доклада.

При млечните произведения „спокойствието се връща на пазара след резкия спад в добивите в края на сезона в Нова Зеландия, тъй като доставки на млечни произведения бяха осигурени от други места, включително Европа и САЩ“, уточняват те. Подиндексът за млечните произведения се е понижил с 4,3% през юни, след като през април бе достигнал най-високата си стойност от декември 2007 г. заради провалените от сушата доставки от Нова Зеландия.

Подиндексът за захарта се е свил с 3% през миналия месец, докато този за зърнените храни отчита спад от 1%, посочват от FAO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още