IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва с 1,5% след петъчните разпродажби

Стойността на благородния метал губи близо 27% от началото на годината

18:38 | 08.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Златото поскъпва с 1,5% след петъчните разпродажби

Фючърсите върху златото нараснаха с 1,5% в електронната търговия в понеделник, след като инвеститорите увеличиха търсенето на фона на мащабните разпродажби на суровината в петъчната сесия.

Цената на златните фючърси с доставка през август на Comex подразделението на Нюйоркската борса  достигна 1 230,95 долара за тройунция, или ръст от 1,50%.

Стойността на благородния метал нарасна с цели 1,8 на сто по-рано през сесията, за да удари дневен връх от 1 237,05 долара за тройунция.

Фючърсите върху златото вероятно ще намерят подкрепа при 1 180,35 долара за тройунция – най-ниското ниво от 28 юни насам, и при 34-месечното дъно на съпротивата от 1 249,75 долара.

Цените на златото паднаха с повече от 2% в петъчната сесия, след като американското министерство на труда обяви, че икономиката на САЩ е добавила 195 000 работни места през юни – с 30 000 повече от очакванията на икономистите. Резултатът за май бе ревизиран до 195 000 в сравнение с по-ранните оценки за 175 000. Равнището на безработицата през юни пък остана непроменено на ниво от 7,6%.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке заяви миналия месец, че централната банка може да започне ограничаване на 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи до края на 2013 г. преди да я преустанови окончателно до средата на 2014 г.

Инвеститорите в очакване на заседанието на щатските централни банкери в сряда, което ще даде сигнали за по-нататъшната посоката на американската политика парична.

Движенията на цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очаквания за това дали централната банка на САЩ ще сложи край на стимулите си за икономиката по-рано от очакваното. Цената на златото е на път да загуби 27% от началото на година – най-тежкия годишен спад от 1981 г. насам - на фона на спекулациите от за програмата на Фед.

При търговията с други ценни метали стойността на среброто с доставка през септември се покачва с 1,71% до 19,057 долара за тройунция, докато медта с доставка през септември добавя 0,3%, достигайки до 3 074 долара за паунд.

Инвеститорите в мед са в очакване на ключовите данни за потреблението в Китай по-късно през седмицата. Азиатската страна ще пусне доклади за потребителските цени във вторник и за търговското салдо в сряда.

Китай е най-големият пазар на мед в света, заемайки близо 40% от общото потребление в световен мащаб през изминалата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Интересно кой ли е бил тъпака, дето си е разпродавал златото в петък? Защото за да мръднеш цената с повече от 2% за един ден в световен мащаб са си трябвали тонове злато. Десетки, или по-скоро стотици. На кого ли толкова много са му трябвали парички, че да продава с голямата фадрома и то в петък, ама не целия ден в петък, а чак някъде към 3 часа след обяд българско време, когато борсата в Токио отдавна е затворила до понеделник, а на Лондон му остават още няколко часа да направи същото. "Идеално" време за големи сделки. Има над какво да се замисли човек. Например - дали цялата история не е една много голяма СПЕКУЛАЦИЯ ? Мислете, мислете. Че аз колкото повече мисля - толкова повече се стряскам само като си представя за какво би могло да става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още