IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтинява въпреки оптимистичните прогнози на анализаторите

Инвеститорите поглеждат с надежда към предстоящите изявления на Бен Бернанке в сряда и четвъртък

10:47 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтинява въпреки оптимистичните прогнози на анализаторите

Фючърсите върху златото поевтиняват в електронната търговия във вторник, въпреки че някои анализатори гледат с надежда към бъдещите пазарни движения на цената на благородния метал.

Търгуваното на Comex подразделението на Нюйоркската борса злато с доставка през август поевтинява с 2,95 долара, или 0,23 на сто, до 1 280,55 долара за тройунция. Цената на благородния метал приключи сесията в понеделник с покачване от 5,90 долара.

Въпреки днешното понижение, анализаторите от HSBC Джеймс Стийл и Хауърд Уен, цитирани от MarketWatch, заявиха, че суровината може да спечели пазарни позиции след явяването пред Конгреса на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, което е насрочено за късните часове в сряда и четвъртък.

"Очакванията на пазарните участници са, че Бернанке ще продължи да изтъква по-ранните си възгледи относно гъвкавата монетарна политика. Ние вярваме, че това може да спомогне за вдигане на цените на златото", отбелязаха експертите в понеделник.

Много анализатори свързват рязкото повишение на цената на златото след началото на световната финансова криза през 2008 г. именно с гъвкавите монетарни стимули от страна на Фед. Точно преди избухването на кризата фючърсите върху благородния метал се търгуваха на ниво от около 750 долара за тройунция.

При търговията с други благородни метали във вторник фючърсите върху среброто с доставка през септември губят 0,054 долара, или 0,27 на сто, търгувайки се за 19,785 долара за тройунция. Цената на планината с доставка през октомври пък се понижава със 7 долара, или 0,49%, достигайки до 1 414,40 долара за тройунция.

Стойността на медта с доставка през септември от своя страна се покачва с 0,014 долара, или 0,45%, до 3,159 долара за паунд.

Цената на червения метал отбеляза известно движение по време на азиатската търговия, след като британско-австралийската добивна компания Rio Tinto оповести тримесечния си производствен доклад. Изследването показа, че дейността на една от нейните най-големи медни мини в САЩ се е възстановявала по-бързо от очакваното в периода април-юни.

Rio Tinto е класирана под номер 10 сред световните медни производители за 2012 г., според данните на специализирания портал Mining.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още