IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва с над 3% след речта на Бернанке

Изявлението за запазване на монетарните стимули доведе и до поевтиняване на долара, което допълнително вдигна цената на жълтия метал

11:21 | 11.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поскъпва с над 3% след речта на Бернанке

Фючърсите върху златото поскъпват с близо 40 долара в четвъртък, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че лихвите в САЩ ще останат ниски с цел подпомагане на икономическия растеж, пише MarketWatch.

Цената на златото с доставка през август се покачва с 39,40 долара, или 3,2%, до 1 286,60 долара за тройунция в електронната търговия.

Късно в сряда в Бостън председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че централната банка на САЩ няма да бърза да повишава лихвените проценти, дори и след като равнището на безработицата достигне заложената цел от 6,5 на сто.

Оповестеният преди изявлението на Бернанке доклад от срещата на Фед от 18-19 юни показа, че половината от централните банкери са подкрепили ограничаването на покупките на облигации до края на тази година. От друга страна обаче доста други членове са застъпили позицията, че програмата ще бъде необходима на щатската икономика и през 2014 г.

Сигналът, че Фед вероятно ще задържи гъвкавата си монетарна политика повиши цената на златото. Количествени улеснения от страна на Фед и другите централни банки от цял ​​свят се разглеждат като подкрепа за стойността на благодорния метал през последните години.

Речта на Бернанке повлия и на котировката на щатския долар спрямо основните конкурентни валути. По-слабите зелени пари също подкрепят цените на деноминираните в долари стоки, като златото, тъй като ги правят по-евтини за притежателите на други валути.

Преди доклада на Фед и речта на Бернанке цената на благодорния метал с доставка през август затвори сесията на Wall Street в сряда с ръст от 1,50 долара, или 0,1%, до 1 247,40 долара за тройунция.

През последните месеци сигналите от страна на Федералния резерв, че централната банка ще започне поетапно ограничаване на месечната си програма за изкупуване на облигации, повлияха негативно на цената на златото. Цената на благородния метал се понижи с 23 на сто само през второто тримесечие, като спадът ѝ от началото на годината доближава 26%.

При търговията с други благородни метали в четвъртък фючърсите върху среброто с доставка през септември поскъпват с 1,01 долара, или 5,2%, до 20,16 долара за тройунция. Стойността на медта с доставка през септември пък нараства с 10 цента, или 3,3%, достигайки до 3,19 долара за паунд.

Червеният метал намери допълнителна подкрепа на фона на нарастващите очаквания, че Китайската централна банка ще разхлаби монетарната си политика с цел насърчаване на растежа. Китай е най-големият ползвател на суровината в света, заемайки близо 40% от общото световно потребление през изминалата година.

Платината с доставка през октомври поскъпва с 32,50 долара, или 2,4%, до 1 400,60 долара, докато фючърсите върху паладия с доставка през септември са нагоре с 10,90 долара, или 1,5%, до 724,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
(сардонически хилещо се човеченце)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още