IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава да пълзи надолу

Инвеститорите са в очакване на изготвяните от ЕIA седмични данни за запасите от енергийната суровина в САЩ

10:28 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола продължава да пълзи надолу

Фючърсите върху американския суров петрол WTI продължават тенденцията си от последните дни към поевтиняване. Понижаването на цената на енергийната суровината идва в навечерието на публикуването на седмичните данни за запасите в САЩ и срещата на върха на Федералния резерв, предава MarketWatch.

Стойността на суровия петрол с доставка през септември отстъпва с 0,25 долара, или 0,24 на сто, до 104,30 долара за барел в електронната търговия.

В понеделник търгуваните на Нюйоркската борса фючърси върху суровината поевтиняха с 0,15 долара, или 0,1%, на фона на опасенията за евентуален спад в търсенето на енергийни продукти в Китай. Движението на пазарите бе по-предпазливо и с оглед на предстоящата двудневна среща на върха на Федералната комисия за oткрития пазар (FOMC).

Късно във вторник Американският институт по петрола (API) ще представи своите седмични данни за запасите от суровината в САЩ. Анкетираните от Platts експерти очакват спад в рамките на 3 млн. барела за седмицата до 26-ти юли.

Инвеститорите са в очакване и на официалните седмични данни от щатската Администрация за енергийна информация (EIA), които ще бъдат оповестени в сряда. Запасите от суров петрол WTI се понижиха с близо 30 млн. барела до 364,2 млн. барела през последните четири периода на отчитане, според данните на ЕIA.

"Запасите от суров петрол остават с повече от 5 на сто над 5-годишните усреднени стойности на EIA въпреки спада от около 11,5% през същия период", отбелязаха анализаторите от Platts.

Продължаващият спад на цената на петрола до голяма степен е продиктуван от опасенията, свързани със забавянето на икономиката на Китай – вторият най-голям консуматор на енергийната суровина в света. През изминалата седмица стойността на "черното злато" се смъкна с 3,1%, отбелязвайки първата седмица на понижение от последните пет.

Междувременно инвеститорите остават в очакване на срещата на върха на Фед, която може да даде ясни сигнали дали и кога централната банка на САЩ ще преустанови текущата си монетарна политика на агресивни стимули. Към момента Федералния резерв изкупува държавни облигации и други активи в размер на 85 млрд. долара на месец.

"Продължаваме да вярваме, че Фед трябва да намали своите покупки на облигации, ако икономиката се засилва и възстановяването върви с добри темпове", каза Гари Тейър, главен макроикономически стратег в FargoAdvisors. "Ние обаче не можем да очакваме това да се случи в този момент, особено на фона на глобалната икономическа слабост", допълни още той.

Търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент с доставка през губи 0,24 долара, или 0,23%, до 107,21 долара за барел.

Фючърсите върху природния газ с доставка през септември от своя страна поевтиняват с 0,009 долара, или 0,27 на сто, търгувайки се за 3,463 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още