IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва преди ключовите икономически новини от САЩ

Инвеститорите са в очакване на протокола от двудневното заседание на Фед и на данните за БВП за второто тримесечие

10:24 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поскъпва преди ключовите икономически новини от САЩ

Фючърсите върху златото поскъпват в сряда, възвръщайки загубите си от предишната сесия на фона на предстоящото оповестяване на ключовите данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за второто тримесечие, предава MarketWatch.

Цената на златото с доставка през декември се покачва с 7,95 долара, 0,60 на сто, достигайки до 1 332,75 долара за тройунция в електронната търговия. Във вторник стойността на търгувания на Comex подразделението на Нюйоркската борса благороден метал падна с 4,80 долара, или 0,4 на сто.

Инвеститорите са в очакване на представянето на протокола от двудневното заседание на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) по-късно в сряда. Срещата на щатските централни банкери можи би ще даде сигнали за това дали и кога Фед ще започне поетапно ограничаване на месечната си програма за изкупуване на ДЦК и други активи в размер на 85 млрд. долара.

Цените на златото и другите деноминирани в долари стоки традиционно получават тласък от количествените улеснения на Фед, тъй като инвеститорите ги използват като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите монетарни политики.

Също в сряда Търговският департамент на САЩ ще представи предварителните данни за БВП на страна за приключилото на 30-ти юни тримесечие. Анкетираните от MarketWatch експерти очакват ръст от около 1 на сто, или забавяне спрямо отчетените през първото тримесечие 1,8%.

"Постепенното намаляване на количествените улеснения на Фед все още зависи от данните за безработицата и другите показатели за трудовия пазар в САЩ. Те ще бъдат от решаващо значение за цената на златото през втората половина на 2013 г.", каза във вторник анализаторът във VTB Capital Андрей Криученков.

Месечният доклад за пазара на труда в САЩ, който ще бъде публикуван в петък, се очаква да покаже ръст от 175 000 работни позиции на месечна база, според проучване на MarketWatch. Нивото на безработица се очаква да спадне до 7,5% спрямо 7,6 на сто месец по-рано.

Стойността на златото се насочва към близо 8-процентно покачване на месечна база в последния ден на юли. По-този начин цената на благородния метал ще достигне ръст от 21% от началото на календарната година.

При търговията с други ценни метали фючърсите върху среброто с доставка през септември поскъпват с 0,15 долара, или 0,79 на сто, търгувайки се за 19,83 долара за тройунция. Стойността на медта с доставка през септември от своя страна добавя 0,03 долара, или 1,16 на сто, до 3,07 долара за паунд.

Фючърсите върху платината с доставка през октомври поскъпват с 2,75 долара, или 0,19%, до 1 440,25 долара за тройунция, докато цената на паладия с доставка през септември е нагоре с 6,45 долара, или 0,89%, до 735,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още