IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Фед намали паричните си стимули, идва „краят на играта“ за златото

Прогнозата на анализатор от Roubini Global Economics предвижда спад в цената на метала и препоръчва на инвеститорите да продават

16:29 | 23.07.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ако Фед намали паричните си стимули, идва „краят на играта“ за златото

Цените на златото може и да са тръгнали нагоре, но Гари Кларк, анализатор от Roubini Global Economics, компанията на небезизвестния Нуриел Рубини, предупреждава, че с намаляване на паричните стимули от страна на Федералния резерв на САЩ идва „краят на играта“ и за златото.

„Слабите статистически данни и спадащата инфлация може да послужат като аргумент за продължаване на програмите за количествени улеснения на Фед. Това ще се отрази и в повишаване на цената на златото. Но американската икономика се възстановява и е напълно възможно Фед да намали паричните си стимули. Това ще изпрати цената на златото надолу. Инвеститорите в злато трябва да бъдат подготвени за този сценарий“, предупреждава в интервю за CNBC Кларк.

Тази година цената на златото потъна с 20% и се настани на меча територия най-вече заради намеренията на централната банка на САЩ да намали паричните стимули, но и заради очакванията за спад в темпа на инфлация.

През последните няколко седмици все пак благородният метал възстанови своите позиции. Той върна 13% от стойността си, след като Фед увери, че ще провежда гъвкава парична политика.

И все пак Кларк предупреди за бъдещ спад в цената на златото и препоръча на инвеститорите да продават. Според него до края на годината златото ще се търгува за 1300 долара за тройунция, а до края на 2014 г. той очаква цената му да спадне до 1000 долара.

„Възстановяването на икономическия растеж на САЩ може да притиска цената на златото надолу, ако се развие търговията с борсово търгуваните фондове (т.нар ETF's) при повишение на инфлацията в Америка“, коментира Кларк.

Според него ако лихвените проценти се повишат, това ще увеличи и алтернативните разходи по държането на злато, защото ценният метал не носи лихва или доход под формата на дивидент. „Този сценарий би бил противоположен на този, който в периода от 2008 г. до средата на 2011 г. повиши цената на златото“, добави още той.

След като цената на метала регистрира едномесечен връх вчера, днес и заради поевтиняването на долара златото се търгуваше за 1335 долара за тройунция. Обезценяването на долара се отразява положително на златото заради фючърсите в долари, които стават по-привлекателни за инвеститорите, които използват други валути за търговия.

През последните няколко месеца спадът в цената на златото увеличи физическото търсене на ценния метал. Въпреки това Кларк смята, че това не може да бъде причината, поради която златото е на меча територия и даде за пример продажбата на борсово търгуваните фондове.

Помолен да коментира дали централните банки възнамеряват да увеличат покупките си на злато, той отхвърли тази възможност, посочвайки липсата на допълнителни рискове, които да мотивират такъв ход от страна на банките. През 2009 г. именно те бяха най-големите купувачи на злато, защото искаха да се застраховат от допълнителните рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"ФЕД няма да намали паричните стимули, защото това ще е краят на играта за САЩ. "=====================================Тази игра е подниво от по-голяма игра - продължавай да мислиш... като имаш предвид неабсолютността на "играта" във всеки момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
А че дори и ГАРИ знае че лъже, си личи от последното му 2 изречениея в статията: "дали централните банки възнамеряват да увеличат покупките си на злато, той отхвърли тази възможност, посочвайки липсата на допълнителни рискове. През 2009 г. именно те бяха най-големите купувачи на злато, защото искаха да се застраховат от допълнителните рискове." - та именно, ако спре ФЕД да сее ликвидност и съответно вдигне "системния риск", какво следва? - Обратното на тезата която сам въртейки и сучейки не може да защити, аргументирайки сам без да иска ...обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Точно обратното е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Гари
преди 10 години
А в периода 2000-2007 г. като нямаше стимули защо поскъпваше златото? Може да спре т.нар. QE, но всички говорят за някаква желана, целева и даже здравословна инфлация, така че увеличаване на парите в обръщение винаги ще има. И поскъпване на златото съответно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Sh00tHer
преди 10 години
Съгласен съм, че това не може да продължава, но това е единственото, което могат да правят ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
Andy`Z
преди 10 години
Факт е, че ФЕД ще намали вливането на ликвидност, дори ще я прекрати.Но само, за да започне отново, все пак това е едва трета версия на операцията, а нещо което си направил три пъти .................... сещайте се сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
И като спре ще се спукат балоните на ДЦК им, НИ + капиталовият, но това не е най-страншното е чудовищния балон на дериватите, който ще затрие всичко по линията си. Да видим дали ще е края на златото или ФЕД и САЩ+западният фин.свят такъв какъвто го знаем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
boogeyman
преди 10 години
ФЕД ще намали паричните стимули щото баланса му от 2008 е нараснал 4,5 пъти и това не може да продължава до безкрайот 800 млрд. на 3,6 трл. за последните 5 год., а съветите на Рубина са малко като след дъжд качулка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
SPART
преди 10 години
Че на кой му дреме за САЩ - пък камо ли за ФЕД ?! Номерът с Печатницата е отдавна изтъркан! Именно Тя докара масовия глад в Съветска Русия през 1922-25 г..Вследствие на безогледното печатане на рубли и керенки от Ленин и Троцки след Гражданската война избухва хиперинфлация и масов глад. Вярно е,че умират 10 млн.,но пък от друга страна новата власт почва начисто със стопени дългове....Горе-долу и ФЕД правят няква подобна сметка,която вероятно ще се окаже без кръчмар....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още