IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто ще продължи да поскъпва по-слабо от златото

То е по-волатилно, уязвимо е на колебанията в световната икономика и не е утвърден финансов актив, сочи анализ на Capital Economics

10:56 | 23.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Среброто ще продължи да поскъпва по-слабо от златото

Среброто ще продължи да показва по-ниски резултати от тези на златото, въпреки последния скок в цената. До този извод достига макроикономическата компания Capital Economics в свое изследване, предава CNBC.

В понеделник цената на среброто се покачи с 5% и регистрира 20,42 долара за унция, след като на 28 юни слезе на дъното от 18,22 долара за унция. Това се случи на фона на опасенията, че Федералния резерв на САЩ може да оттегли паричните си стимули за икономиката. Програмата на централната банка е основен фактор, който влияе върху цените на благородните метали.

Докладът на Capital Economics отбелязва още, че възстановяването на цената на среброто се забавя в сравнение с цената на златото, която вчера отбеляза едномесечен връх – 1327 долара за тройунция, след като през юни тя бе 1180 долара. Коментарите на председателя на Фед Бен Бернанке от миналата седмица отслабиха страховете, че Фед може да сложи край на програмата си за количествени улеснения. Това бе причината цената на златото да се покачи.

Анализаторите са единодушни, че цената на среброто може да се представи по-добре от тази на златото. В доклада се казва още, че и двете ще се покачват през следващите няколко години. Въпреки това цената на среброто изостава и има поне три основателни причини тази тенденция да се запази.

Анализаторите подчертават, че цената на среброто е по-колеблива от тази на златото. Пазарът на сребро е по-малък и по-чувствителен на външни ценови движения. Второ, цената на среброто е по-уязвима на колебанията в световната икономика - особено в Китай и Европа, защото там металът се използва широко в индустриалното производство. Половината от търсенето на сребро се дължи на индустрията, докато делът на златото в нея е само 10%.

Анализаторите отбелязват като трета причина вероятността цената на среброто да не реагира на търсенето на домакинствата в сравнение с тази на златото. „Среброто просто не притежава същата привлекателност, каквато има златото, а и не е утвърден финансов актив“, се посочва още в доклада.

Изледването на Capital Economics идва в момент, в който анализаторите спорят дали цената на среброто ще се представи по-добре от тази на златото. Саймън Михайлович, съосновател на Tocqueville Bullion Reserve, заяви пред CNBC, че с цената на среброто се спекулира много. „То се търгува активно, притежава висока ликвидност, но крие нещо. Това означава, че трябва да следим зорко неговото представяне на пазара.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още