IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се покачва след икономическите новини от Китай

Въпреки ръста в петък стойността на петролните фючърси се насочва към близо 3-процентово отстъпление на седмична база

10:22 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола се покачва след икономическите новини от Китай

Фючърсните контракти върху суровия петрол WTI поскъпват в петък след по-силното от очакваното подобрение на индустриалното производство в Китай – вторият най-голям пазар на суровината в света. Въпреки покачването обаче цената на "черното злато" се насочва към спад на седмична база, съобщава MarketWatch.

Цената на суровия петрол с доставка през септември се покачва с 0,55 долара, или 0,53%, до 103,95 долара за барел в електронната търговия.

Стойността на търгуванията на Лондонската борса конкурентен сорт брент също отбелязва ръст на дневна база – с 0,03 долара, или 0,03 на сто, до 106,77 долара за барел.

По-рано в петък стана ясно, че китайското индустриално производство е отбелязало покачване от 9,7% на годишна база през юли, достигайки най-бързия си темп на растеж от февруари, според официалните правителствени данни.

Продажбите на дребно от своя страна са скочили с 13,2% през седмия месец на годината, оставайки малко под отчетените през юни 13,3%.

Цената на петрола намери подкрепа и след информацията, че потребителските цени в Китай са се покачили с 2,7 на сто през юли спрямо година по-рано. Резултатът остана малко под очакваното от анкетираните от Dow Jones Newswires експерти увеличение от 2,8%.

В четвъртък фючърсите върху суровия петрол поевтиняха с 0,97 долара, или 0,9%. Отстъпление отбеляза и брентът, който поевтиня с 0,76 долара, или 0,7 на сто.

Стойността на петролните фючърси се насочва към близо 3-процентово отстъпление на седмична база след покачването на цените в последните няколко седмици. "Последни коментари от представителите на щатския Федерален резерв и смесените данни за запасите от суровината в САЩ тласнаха цените в посока надолу", посочиха в съобщение до клиентите си анализаторите от Karvy Comtrade.

В сряда Администрацията за енергийна информация (EIA) отчете по-слаб от очакваното спад на запасите от суровината в САЩ в рамките на 1,3 млн. барела през миналата седмица. Бензиновите запаси от своя стана се покачиха със 100 000 барела, докато анализаторите очакваха спад от 1 млн. барела.

При търговията с други енергийни продукти бензиновите фючърси с доставка през септември губят 0,02 долара, или 0,8 на сто, до 2,88 долара за галон, докато стойността на дестилатните горива с доставка през септември остава без промяна на ниво от 2,96 долара за галон.

Цената на природния газ с доставка през септември се покачва с 0,027 долара, или 0,82 на сто, до 3,324 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още