IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неяснотите около Сирия притискат петролните пазари

Лекият суров петрол затвори седмицата на най-високата си цена от май 2011 година насам

22:24 | 06.09.13 г.
Неяснотите около Сирия притискат петролните пазари

Цената на лекия суров петрол с доставка през октомври достигна най-високото си ниво от май 2011 година насам, съобщи Bloomberg. В края на търговския ден петролът затвори при цена от 110,53 долара, което е увеличение с 2,16 долара или малко над 2% спрямо нивото на затваряне в четвъртък.

За цялата седмица контрактите за октомври поскъпват с 2,7 на сто.

В Лондон сортът Brent с доставка през октомври затвори търговията с цена 115,98 долара за барел. Увеличението е в рамките на 0,6 на сто.

Причината за поскъпването на „черното” злато е нестабилността около Сирия. Този следобед приключи заседанието на Г20, а на пресконференцията след това руският президент Владимир Путин хвърли истинска бомба.

Русия ще подкрепи Сирия в случай на удар срещу страната, коментира той, което моментално се отрази на борсовата търговия.Опасенията на петролните търговци са от разширяване на конфликта, което може да ограничи доставките на ценната суровина.

Американският сорт петрол поскъпна и след спекулациите, че Федералния резерв на САЩ може да се откаже временно от намеренията си да ограничи стимулите за икономиката. Влияние оказват данните за безработицата в страната. Статистиката показа, че безработицата намалява до 7,3% след 7,4% през юли.

Понижението обаче чисто механично – увеличава се броят на пенсиониращите се американци. Като цяло компаниите в страната са разкрили 169 хил. работни места, при очаквани 180 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още