IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът ще поскъпва независимо от развитието на конфликта в Сирия

Цената на брента може да достигне 125 долара за барел, което ще е сериозен проблем за крехката глобална икономика, смята анализатор

17:13 | 04.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът ще поскъпва независимо от развитието на конфликта в Сирия

Несигурността около конфликта в Сирия бе с основна заслуга за покачването на цената на петрола в последните седмици. Въпреки това анализатори отбелязват, че бичите настроения се очаква да се задържат независимо от това дали ескалиращото напрежение се трансформира под формата на военни действия, пише CNBC.

"Независимо от това дали ще има война в Сирия, или не, смятам, че цената на петрола ще остане висока", заяви Шон Химан, редактор в портала Moneynews. "Цената на лекия суров петрол WTI може да нарасне от сегашното ниво от 108 долара за барел до 117 долара за барел. Брентът пък може да поскъпне с още 10 долара до около 125 долара за барел", прогнозира експертът.

"Имаме стачки на работниците в петролната индустрия в Либия. Имаме Египет, който продължава да се намира в състояние на политическа неопределеност с оглед на ситуацията около правителството. Имаме и това, което може да се превърне във война в Сирия. Вярвам, че съществува голяма вероятност цената на петрола да продължи да се покачва", допълни още Химан.

Напрежението около Сирия се засили през тази седмица, след като част от ключовите лидери на Конгреса на САЩ изразиха подкрепата си за желанието на президента Барак Обама за военна намеса в Близкия Изток. Високопоставените американски държавници декларираха и готовността си да наложат санкции срещу режима на Башар Асад за използването на химически оръжия срещу цивилното население, което направи вероятността за военен удар още по-голяма.

Междувременно производството на петрол в Либия намаля до под 20% от нивата преди започналата през 2011 г. гражданска война с оглед на стачката в сектора и проблемите с износа. Нападение срещу кораб, преминаващ през Суецкия канал през уикенда, пък засили геополитическия риск в Египет.

Ръководителят на стоковото подразделение в Standard Chartered Хан Пин Хси обаче заяви, че ако напрежението около Сирия спадне, той не очаква цената на брента да достигне 125 долара за барел. "Суровината вероятно ще се търгува в диапазона 105-115 долара за барел, докато стойността на суровия петрол ще е с около 5 долара по-ниска", посочи анализаторът.

"Цената на петрола ще остане непоколебима, поради рисковете за доставките от другите страни производителки. Иран няма да се възстанови бързо, продължават и проблемите с Либия. Напрежението в Близкия Изток и Северна Африка вероятно ще запази цената", допълни още той.

По думите му обаче "черното злато" може да поскъпне до 125 долара за барел, ако напрежението в Сирия ескалира.

"Всеки очаква допълнителен скок на цената, ако ситуацията стане по-напрегната. Цена от 125 долара за барел петрол обаче може да се окаже сериозен проблем за крехката глобална икономика. Това ще доведе до много проблеми, така че едва ли стойността би могла да се задържи за дълго на такова ниво", посочи Хан Пин Хси.

През миналата седмица анализаторите от Societe Generale прогнозираха, че цената на брента може да достигне 150 долара за барел, ако партньорите на Сирия решат да се противопоставят на евентуален военен удар на САЩ и техните съюзници – развитие, което повечето наблюдатели виждат като най-лошия възможен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
pernik
преди 10 години
А как ще караме голфовете си? И сега бензинът ни идва скъп, цена над 2 лв/л си е много, ако чакаме 4-5лв/л това си е катастрофа за нас. Ние сме свикнали всеки ден да джиткаме до столицата и обратно, без голфовете какви столичани ще сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Setver
преди 10 години
Анализът е точен, обаче се премълчават дурги основни факти, като натискането на цената на петрола през последните няколко години. Време е пазарът да намери равновесна позиция, още повече, че в момента добивът на петрол е във върха си и се очаква намаляването му поради началото на изчерпване на запасите. Трендът тук си е нагоре, било по-рязко или по-плавно, няма накъде да се ходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още