IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират спад на цената на златото до под 1 000 долара

Пазарните участници продължават да свиват инвестициите си в борсово търгувани активи, обезпечени със злато

13:04 | 13.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Прогнозират спад на цената на златото до под 1 000 долара

Златото вероятно ще разшири спадовете заради оттеглянето на стимулите за американската икономика, прогнозират от Goldman Sachs Group Inc., цитирани от Bloomberg.

Според експертите има риск цената на благородния метал да се смъкне до под 1 000 долара за тройунция.

В краткосрочен план преговорите около вдигането на тавана на дълга в САЩ и кризата в Сирия вероятно ще насърчат търсенето на злато. През следващата година обаче то отново ще започне да поевтинява, като ще достигне 1 050 долара и дори по-малко от 1 000 долара, прогнозира Джефри Къри от Goldman Sachs.

Фючърсите на златото не са се търгували под 1 000 долара от октомври 2009 г., припомня информационната агенция.

Къри препоръча на инвеститорите да продават злато още през април тази година – точно преди благородният метал да се срине с 13% за две сесии.

Тази година ценният метал изгуби 21% от цената си, след като много инвеститори изгубиха доверието си в него като убежище заради подобряването на американската икономика и подема на долара.

Фючърсите на златото със срок на доставка месец декември поевтиняха с 1,7% до 1 307,8 долара за тройунция по време на търговията в Ню Йорк снощи, което е най-ниско ниво от 9 август. Малко след 15 ч. в Сингапур търговията се водеше на ниво около 1 319 долара.

Доминик Шнайдер, който оглавява звеното за инвестиции в суровини в UBS в Сингапур, също прогнозира, че през следващата година ще сме свидетели на пропадане на цената на златото до 1 000 долара за тройунция.

Credit Suisse Group AG също допуска, че е възможно цената на златото да падне под 1 000 долара заради успокояването на опасенията за ръст на инфлацията. Междувременно още през юли Бен Бернанке коментира, че цената на благородния метал върви надолу, тъй като инвеститорите не виждат необходимост от „застраховка срещу бедствия“.

„След като стане ясно как точно ще се оттегля ликвидност, тогава ще видим вълна от продажби“, прогнозира той.

През тази година пазарните участници продължават да свиват инвестициите си в борсово търгувани активи, обезпечени със злато, като досега вложенията са се свили с 684,1 метрични тона до 1 947,8 метрични тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Възможно е падането на златото до 1 000 долара. Може да има няколко причини за това. Едната от тях е спекулации на пазара от хората, които разпространяват слуховете за падане на златото, а всъщност искат да си купят всичкото злато на света. Също така ако вследствие на "стимулите" на Фед щатската валута започне да пропада ще се наложи известно изтегляне на ликвидност, а най-добрия начин за това е продажбата на злато и други precios metals. Точно в този момент златото наистина ще стане много евтино, но едновременно с това ще бъде и последната възможност за покупка на злато. После пътят ще е само нагоре. Странното положение, при което долари се печатат в големи количества и въпреки това си остават скъпи, а златото поевтинява едва ли може да продължи вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още