IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред златото са добри в близък план, но лоши в далечен

Неизбежното свиване на монетарните стимули от Федералния резерв рано или късно ще засегне ценния метал, посочват анализатори

16:27 | 23.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Перспективите пред златото са добри в близък план, но лоши в далечен

Изненадващото решение на Фед да отложи свиването на монетарните стимули не е променило низходящата посока за златото, твърдят от Citigroup в ново изследване, цитирано от MarketWatch.

Aнализаторите на Citi, водени от Хийт Йенсен, казват, че златото вероятно ще спадне под 1250 долара за тройунция до края на годината, което е средната им прогнозна цена за 2014 г.

Всякакъв подем, свързан с решението на Фед, ще бъде кратък, предупреждава Йенсен. Освен това, по-големите обеми на продажби от производителите ще ограничат допълнително потенциала за ръст, а подобряването на макроикономическите  данни и съсредоточаването върху свиването на стимулите през четвъртото тримесечие ще тласка цените надолу.

Инвестирането в борсово търгувани фондове (ETF) върху златото  вероятно ще се усили малко през следващия месец, но това ще бъде само временно, посочва Йенсен. Що се отнася до физическото изкупуване, Citi вижда "добре обезпечен" пазар в Китай и прогнозира, че друг голям пазар - Индия - няма да се вдигне на фона на рекордните вносни мита

Morgan Stanley излезе с подобно предвиждане за цената на златото в понеделник, като техните анализатори прогнозират 1200 -1350 за тройунция през 2014 г., след което ще последва спад.

"Докато по-нататъшно отлагане на свиването на стимулите вероятно ще продължи да подкрепя златото в краткосрочен план, ние все още мислим, че това е само отлагане на неизбежното. Дългосрочната перспектива остава в сила - намаляващият апетит на инвеститорите към рисково и инфлационно хеджиране чрез златото", посочват Питър Ричардсън и други анализатори на Morgan Stanley.

Още по-низходящи изгледи от Goldman Sachs се чуха миналата седмица. Ръководителят Анализи на суровини Джефри Кюри каза, че в близко време се очаква ръст на златото, но с навлизането в 2014 г., цените може да паднат под 1000 долара за тройунция.

В проучване, публикувано в понеделник, CNBC съобщи, че малко под две трети от анкетираните очакват цените да се повишат тази седмица, а една четвърт вярват, че ще се разшири спадът в петък от над 2% .

Според "биковете" остава достатъчно инерция за повторно тестване на нивото от 1400 долара за унция в близко бъдеще. Анализатори като Доминик Шнайдер и Джовани Стауново обаче са в унисон с позицията на Citi, че подемът при златото в крайна сметка ще бъде ограничен от евентуалното свиване на монетарните стимули от Фед.

Повишаването на цената на златото може да е устойчиво само при по-слаби икономически данни за САЩ и отлагане на оттеглянето на стимулите за 2014 г., което не очакваме, посочват те.

Прогнозата на UBS спрямо златото пък е неутрална в краткосрочен план и „меча“ в тримесечен и годишен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Е, после в още по-далечен пак са добри... но доста далечен де ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още