IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еуфорията при златото от решението на Фед приключи

Цената на жълтия метал попадна под натиск след изявлението на председателя на Фед в Сейнт Луис

08:55 | 23.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еуфорията при златото от решението на Фед приключи

Фючърсите върху златото поевтиняха с близо 3 на сто в петък на фона на продължаващата несигурност около бъдещето на програмата за стимулиране на Федералния резерв на САЩ. Стойността на търгуваните на борсата в Ню Йорк контракти върху жълтия метал с доставка през декември отстъпи с 2,7% в петък, затваряйки седмицата на ниво от 1 332,50 долара за тройунция.

Цената на метала падна с 3,2% по-рано през сесията, удряйки дневно дъно от 1 325,10 долара за тройунция. В предходната сесия стойността на актива нарасна значително с 4,7% до 1 369,30 долара за тройунция.

Въпреки резкия спад в петък цената на златото все пак затвори седмицата с повишение от 0,5%, главно поради рязко поскъпване в четвъртък. В началото на новата седмица разпродажбите продължават, като фючърсите поевтиняват с 0,8% до 1 321,80 долара за тройунция.

Стойността на метала нарасна чувствително в четвъртък, след като ден по-рано Фед реши да остави без изменение своята 85-милиардна месечна програма за изкупуване на активи. Решението изненада пазарите, които очакваха централната банка да намали стимулите със сума в диапазона 10-15 млрд. долара.

Федералният резерв също така потвърди намеренията си запази текущото ниво на лихвените проценти, докато нивото на безработица не падне до около 6,5%, а инфлацията не се ускори над 2,5% на годишна база.

Благородният метал попадна под натиск в петък след изявлението на председателя на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, който не изключи възможността банката да понижи стимулите си на заседанието през октомври. Щатската централна банка ще проведе следващото си заседание на 29-30 октомври.

Движенията на цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очаквания за това дали централната банка на САЩ ще коригира мащабната си програма за количествени улеснения по-рано от очакваното.

Към момента ценният метал поевтинява с близо 22% на годишна база, след като през последните месеци инвеститорите бяха в постоянно очакване Фед да ограничи покупките си на облигации.

Междувременно среброто с доставка през декември поевтиня с 5,85% в петък, за да затвори седмицата на ниво от 21,92 долара за тройунция. Стойността на метала скочи с 8 на сто в четвъртък, часове след като Фед обяви решението си за количествените улеснения.

Днес среброто понижава цената си с 1,9 на сто до 21,517 долар.

Контрактите върху медта с доставка през декември поевтиняваха с 0,8% в петък до ниво от 3,320 долара за паунд. В предходната сесия цената на фючърсите върху червения метал нарасна с 2,1 на сто до 3,347 долара за паунд. На седмична база пък металът поскъпна с близо 3 на сто.

Търгуваните на Нюйоркската борса петролни контракти се смъкнаха до едномесечно дъно в петък. Стойността на лекия суров петрол WTI с доставка през ноември спадна с 1,05% до 104,75 долара за барел в края на търговията.
Цената на сутовината удари дневен минимум от 104,51 долара за барел по-рано през сесията – най-слабото ниво от 23 август. Контрактите с доставка през ноември отстъпиха с 1,3 на сто в четвъртък.

На седмична база контрактите върху суровината изгубиха 2,6%, постигайки най-големият си седмичен спад от края на юли.

На борсата в Лондон фючърсите върху конкурентния сорт брент с доставка през ноември поскъпнаха леко с 0,4% в петъчната търговия, затваряйки седмицата на ниво от 109,22 долара за барел.

Въпреки скромния ръст в последната търговска сесия брентът поевтиня с 2,25% на седмична база. По този начин спредът между търгуваната в Лондон суровина и суровия петрол WTI достигна 4,47 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още