IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Среброто поскъпва с близо 7 на сто след неочакваното решение на Федералния резерв да не намалява оборотите на печатницата

08:06 | 19.09.13 г. 56
Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Златото и среброто поскъпнаха рязко след изненадата, която Федералният резерв поднесе на пазарите вчера. Ръководителите на централната банка решиха да не намаляват оборотите на печатницата и да запазят без промяна програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара.

Този ход не бе очакван от пазарите, тъй като през последните месеци различни представители на ръководството на Фед, включително и самият ръководител на институцията Бен Бернанке, даваха ясни сигнали, че се обмисля постепенно свиване обема на изкупуване на ценни книжа.

Ръководителят на Фед Бен Бернанке засега не се ангажира със задачата да започне с постепенното намаление на стимулите в месеците до края на годината. Стъпка, за която той загатна преди време.

„Няма определено начертан график. Трябва да подчертая това“, каза той по време на пресконференцията. „В случай, че данните потвърдят нашите основни очаквания, ако сме достатъчно убедени в перспективата…, то едва тогава може да има действия по-късно през тази година.“

Решението предизвика рязко отстъпление на щатския долар срещу еврото, като за часове зелените пари изгубиха над процент, за да се върнат над 1,35 EUR/USD.

Ефектът от действията на Фед обаче бе далеч по-силен на пазара на благородни метали.

Цената на златото записа най-голямо повишение за последните 15 месеца, повишавайки се с 4,1 на сто до 1 361 долара за тройунция. Въпреки повишението обаче благородният метал, който от април се търгува в условията на мечи пазар, се движи с поевтиняване от 19 на сто от началото на годината.

Среброто пък поскъпва още повече – с близо 7 на сто до 23,08 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
*** аз съм ва излъгал, ама без да искам. Просто докато съм писал златото е продължило да пада. И борсата в Ню Йорк е затворила днес, т.е. вече вчера по нашему със спад от 44.02 долара за унция, което прави 3.21%. А златото е паднало до 1325.36 долара. Явно тези хора са станали абсолютни наглеци, или просто нямат друг изход. Кое от двете - ще видим скоро. Цифрите, за които ви говоря ще могат да се видят през цялата събота и неделя на goldprice.org . Включително и часовете и минутите, в които златото е падало (или американската икономика се е вдигала, ако вярвате на анализаторите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
на златото, значи в последните часове икономиката на САШ пак е тръгнала нагоре. Ама днеска е петък, ден на майстора и хамериканците да са се разработили точно днеска?! Щях да повярвам, ако точно същото нещо не се беше случвало поне 15 пъти за последните 2 години, откакто следя нещата изкъсо. Най-често драматичните спадове в цената на златото - с над 3.8% се случват в петък. И най-често след 19 часа българско време, когато затваря борсата в Лондон и остава отворена само борсата в Ню Йорк. Не знам защо им е по-лесно да оперират, когато няма никой друг на пазара, ама си е факт. И очевидно, че не съм го забелязал само аз. За това този петък са много по-предпазливи. Пак падна цената на златото с около 2%, което може да е резултат (ако се вярва на анализаторите) от подобряването на американската икономика, или от продажби на злато, ако се вярва на логиката. Със сигурност е едно от двете и със сигурност не е от подобряване на американската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Така, прибирам се аз днеска току що от работа, щото днес монтирахме една изключително крива и завъртяна кухня и кво да видя. Златото пак тръгнало надолу. А на 18.09. тука, малко по-надолу имаше статия, озаглавена "Подобряването на икономиката на САЩ ще засили златото към нови дъна". Аз от дълго време не мога да си отговоря на въпроса защо подобряването на икономиката на УСА води до драматично намаляване на цената на златото, а подобряването на всички останали икономики - не. Ако се съди по статията, която коментираме, обаче, обратната зависимост не е валидна. Тръгне ли да се дига златото, това не е резултат от влошаването на Щатската икономика, о не!!! То е резултат само и единствено от изказването на някой си Бернанке, който очевидно сам е много по-мощен от цялата американска икономика и само с две три думи може да направи истински чудеса. Да, ама не, защото златото днес пак тръгна надолу и ако се вярва на статията, че подобряването на икономиката на САЩ води до понижаване на цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Явно не си само ти, с d333 ставаме трима само тук. Каквото и да се случва там, хората трябва да мислят и обсъждат тези неща, а не да са незаинтересовани, шото "кво мое напрайм ние".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Иа, и този път даже нямам много минуси! Одевително. Между другото и аз отдавна подозирам, че мириканцити продават едно и също злато по 15 пъти и после то си остава пак при тях, ама смея ли да го кажа на глас. Ша *** обивят за луд. И наистина, възможно ли е "големите" да бъдат лъгани по чак толкова елементарен начин. То вярно, че хитрата лисица с трици се лови, ама...Няма значение. Каквото и да е ще го разберем достатъчно скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Много съгласен съм със mos70, за последното му изказване. Всички са във фалит. Силно се съмнявам, че америкаците продават физ. злато. Просто си го крият и не го дават. Ей така, за всеки случай да го имат за "след това", за след големия "потоп", който рано или късно ще ги залее. Щото не се знае после кое как и какво. По време на втората световна война държавите здраво са се разплащали един с друг със злато. А други са заграбвали златото на други държави, до които са се докопали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 8 rate down comment 0
mos70
преди 10 години
Не само банките са дефакто в несъстоятелност....всичко живо е реално във фалит...щото сичко се насмука с кредити (с "надежди"), които както всички знаем са просто кухи! Всичко (държави, фирми, граждани и банки), което се е насмукало с кредити (взело кредит или дало кредит) е в теоретичен фалит, докато не се освободи от кредита (да го изплати или да си го върне)! И няма практически измъкване от тази прокоба на 20-и и 21-и век! Всичко, абсолютно всичко се крепи на: 1. "надеждата", че "утре" нещата ще се оправят 2. страха, да не се срути "къщата", въпреки, че тя отдавна е с прокапал покрив и напукани стениТози "фокус" на взаимно подпиране на кредитор и кредитополучател, обаче няма да може да продължава до безкрай!Лихвата е тумора, който ще съсипе човечеството! А какво е лихвата...това е желаните да печелиш, без да работиш (произвеждаш)! Е няма как да продължава това вечно....всичко рано или късно се счупва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Щото реално не продават физическо според мен, просто чрез хартиеното продават физическото няколко пъти и го местят от трезора във фед примерно в зона 51 или 52. По документи се води на германците, но по други документи е на някой друг:) Затова са им обещали да им го връщат в "следващите 7" години. Ако имаш пари в банка, и отидеш да ги изтеглиш, и банката ти каже, не мога да ти ги дам сега, ще ти ги давам известно време (и то без да ти плащам лихва щото те бавя) какво значи това? Просто банката е в несъстоятелност. А реално положението е такова в повечето банки, досега да са фалирали, без абоката на ФЕД или ЕЦБ забит във вената им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Нямам никаква представа какво злато продават американците. Хартиено, физическо, тяхно или чуждо, или пък волфрамови отливки. Тяхната цел не е цената на златото, а цената на долара. Със сто процентова сигурност те продават не само злато. За нашия случай златото е просто индикатор накъде вървят нещата. Но всичко е далеч по-сложно и даже аз далеч не знам всичко. Мога само да предполагам. Още повече, че на днешно време нещата все повече излизат от контрол и прогнозите ще стават все по-трудни. Всичко, което се опитвам да ви кажа е само една теория и е напълно възможно тя да не е вярна. Но за сега е най-доброто, с което разполагам, въпреки, че усилено работя по въпроса. Истината може да е и друга. Мислете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
се опитват с нокти и зъби да се освободят от енергийната зависимост, даже с риск да прецакат собствената си природа. Да не мислите, че шистовия газ е открит вчера? Да бе, току що го откриха преди малко. Не е така. Въпреки, че на всички им изглежда, че американците са весели и безгрижни и си печатат доларчета и могат да продължават така още 100 000 години, това въобще не е така. Гледайте само как бързичко ще "вземат мерки" и курса на долара ще се повиши отново в най-близко време. В числото на тези "мерки" ще бъде и известно продаване на злато. За тях сега това е удобно, защото цената му е сравнително висока. Така ще могат да изтеглят част от излишната доларова ликвидност в света.Сложно ли ви се струва това, което обяснявам? Не се притеснявайте - действителността е неизмеримо по-сложна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още