IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко след решението на Фед

Данните на ЕIA за запасите на "черно злато" изненадаха неприятно пазарите с по-висок от очакванията спад

09:12 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпва леко след решението на Фед

Фючърсните контракти върху петрола поскъпнаха минимално в електронната търговия в четвъртък, след като публикуваните в сряда правителствени данни от САЩ показаха по-голям от прогнозираното седмичен спад в доставките на суровината. Същевременно Федералният резерв на САЩ изненада пазарите, решавайки да запази текущия размер на мащабната си програма за изкупуване на активи, съобщава MarketWatch.

Контрактите върху суровия петрол WTI c доставка през октомври поскъпват с 0,48 долара, или 0,45%, до 107,76 долара за барел. Стойността на актива изгуби 1,1 на сто в преходната сесия, затваряйки при ниво под 107 долара за барел. Цената непосредствено преди обявяването на решението на Фед пък бе 107,02 долара за барел.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (ЕIA) обяви късно в сряда, че запасите на суров петрол за седмицата до 13-ти септември са паднали с 4,4 млн. барела. Анкетираните по-рано от Platts aнализатори очакваха спад от 1,5 млн. барела.

Междувременно истинска изненада за пазарите сътвори Федералният резерв на САЩ. Щатските централни банкери решиха да запазят активна и непроменена по размер месечната си програма за изкупуване на активи, отлагайки окончателното решение за постепенно намаляване за по-късен етап през годината. С 9 срещу 1 гласа Фед реши да продължи покупките си на държавни ценни книжа и ипотечни облигации за по 85 млрд. долара на месец. От американската централна банка аргументираха решението си с необходимостта от повече доказателства, че икономическия напредък ще се запази.

Освен решението за количествените улеснения Фед намали прогнозата си за икономическия растеж на САЩ за трети път през тази година. Според институцията икономиката ще разшири с темп в диапазона 2-2,3%. Първоначалната прогноза бе за ръст между 2,3% и 2,8 на сто.

Докладът на EIA се различава коренно от публикуваните ден по-рано данни на Американския институт по петрола (API). Tърговската асоциация отчете спад от 1,6 млн. барела за предходната седмица при очаквания на експертите за понижение от 1,5 млн. барела.

Междувременно търгуваният на борсата в Лондон конкурентен сорт Брент с доставка през ноември поскъпва с 0,28 долара, или 0,25 на сто, до 110,85 долара за барел. В предходната сесия суровината изгуби 1,7% от стойността си.

При търговията с други енергийни суровини контрактите върху природния газ с доставка през октомври поскъпват с 0,008 долара, или 0,21%, до 3,734 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици) след покачването от 1,7% в предходната търговска сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още