IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кошницата" на ОПЕК надхвърли 112 долара за барел

Измерителят нарасна с близо 7 долара за последните 20 дни

17:23 | 09.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
"Кошницата" на ОПЕК надхвърли 112 долара за барел

Средната цена на петрола, произвеждан от страните в състава на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), се покачи над границата от 112 долара за барел. Това показа публикуваната в понеделник на официалния сайт на организацията статистика, цитирана от агенция ИТАР–ТАСС.

Стойността на т.нар. "петролна кошница" достигна 112,1 долара за барел, според данните на ОПЕК, изчислени към момента на затваряне на международната търговия в края на миналата седмица. Индикаторът нарасна с близо 7 долара за последните около 20 дни.

Бързото нарастване на цените на "черното злато" започна в края на август. Напрежението около Сирия увеличи възможността за евентуално прекъсване на доставките от богатия на суровината близкоизточен район.

В допълнение тласък за покачване на стойността на горивото даде и положението в Либия, където обемът на произвежданата продукция се смъкна значително в резултат на мащабните стачки в добивните предприятия.

"Петролната кошница" се формира от 12-те петролни производители, влизащи в състава на организацията. Индикаторът се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК през предходния работен ден.

Сред популярните петролни сортове, които влизат в състава на "кошницата", са Basra Light (Ирак), Arab Light (Саудитска Арабия), Saharan Blend (Алжир), Fateh (Дубай) и Tia Juana Light (Венецуела).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Цена над 50-60 долара за барел е нереална! Всичко над тази цена е директно източване на населението на планетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още