IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия спря поскъпването на петрола

Големите петролни производители остават готови и способни да отговорят на допълнителното търсене, посочи представител на арабската страна

10:34 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Саудитска Арабия спря поскъпването на петрола

Фючърсните контракти върху петрола поевтиняват минимално в четвъртък, след като официални представители на един от най-големите производители на суровината – Саудитска Арабия обявиха, че ще предпазят всички от производствени загуби вследствие на евентуални геополитически сътресения.

Стойността на търгуваните в Ню Йорк договори с доставка през октомври се смъква с 0,17 долара или 0,16%, до 107,39 долара за барел в електронната търговия. Предлаганият в Лондон конкурентен сорт брент пък поевтинява с 0,06 долара, или 0,05 на сто, до 110,14 долара за барел.

По-рано в четвъртък петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Наими заяви, че страна му, както и другите големи производители на суровината остават "готови и способни да отговорят на допълнителното търсене".

"Ясно е, че геополитиката и спекулациите около нея се отразяват на цените", отбеляза ал Наими по време на среща на енергийни министри в Сеул, съобщава Dow Jones Newswires.

Изявлението бе направено на фона големите колебания в цените на петролния пазар в последните дни. Инвеститорите претеглиха вероятността за военен удар от страна на САЩ в Сирия, както и възможността ескалация за конфликта в други страни. Отчетено бе и влиянието на спада в производството в Либия вследствие на продължаващите стачки на работниците в добивната промишленост.

"Рекордните цени на петрола в развиващите се страни могат да накарат потребителите да намалят покупките. Според Deutsche Bank това е сериозен проблем, който може да доведе до траен спад в търсенето", коментира редакторът на Bloomberg Миа Саини.

Пет от големите развиващи се пазари – Южна Африка, Индия, Индонезия, Бразилия и Турция формират 32% от ръста в потреблението на петрол през тази година. Именно в тези икономики цените на "черното злато" скочиха значително и достигнаха рекордни нива. По тази причина се очаква и свиване на потреблението.

Отделът за анализи на стоковите пазари в Deutsche Bank очаква ефектът върху търсенето на петрол да бъде локализиран, но ако цените продължат да се повишават, това ще увеличи страховете от по-сериозен пазарен срив.

Експерти изтъкват, че минималното движение на стойността на петрола в четвъртък може би донякъде отразява повишено внимание на пазарните участници в навечерието на публикуването на месечния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Изследването се очаква да бъде представено в 11:00 часа българско време.

Повече за движенията на петролния пазар вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още