IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подобряването на икономиката на САЩ ще засили златото към нови дъна

Стойността на жълтия метал ще продължи движението си надолу и през 2014 г. според експертите от Goldman Sachs

09:00 | 18.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подобряването на икономиката на САЩ ще засили златото към нови дъна

Ускоряването на икономическото възстановяване на САЩ ще тласне цената на златото към достигане на нови дъна през 2014 г., заявиха представители на американската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Стоковите анализатори Дамиен Курвалин и Джефри Кюри отбелязаха пред CNBC, че цената на златото през тази година ще бъде подкрепена от неотдавнашната поредица от леко разочароващи данни за потребителските настроения, продажбите на дребно и растежа на работните места в САЩ, които останаха под очакванията този месец.

Анализът им дойде часове преди започването на ключовата срещата на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC), по време на която повечето експерти очакват щатските централни банкери да свият мащабните си стимули. Решението за 85-милиардната месечна програма за изкупуване на активи ще бъде оповестено официално след края на заседанието в сряда.

"Очакванията ни са неотдавнашният спад на златото да се ограничи след септемврийскоро заседание на FOMC до края на 2013 г.", отбелязаха в бележка Курвалин и Кюри във вторник.

Въпреки това анализаторите добавиха, че очакват цената на златото да продължи движението си надолу през следващата година, тъй като растежът на щатската икономика ще се стабилизира, а Федералният резерв ще продължи да овладява своята програма за стимулиране.

По думите им подобрението на икономиката на САЩ най-вероятно ще удари търсенето на злато, което обикновено се разглежда като сигурно убежище в условията на икономическа криза. Причината е, че инвеститорите ще се пренасочат към по-рисковите и съответно по-доходоносни активи, като например акциите.

"Нашата икономическа перспектива е насочена към ускоряване на растежа на САЩ в края на настоящата годината, запазвайки ясна възходяща тенденция за 2014 г. Това е основният двигател на прогнозата ни за навлизане на златото в мечи пазар през следващата година", отбелязват експертите.

Goldman очаква цената на златото да падне до 1 050 долара за тройунция през 2014 г., или спад с около 20 на сто спрямо текущите цени.

Цената на благородния метал изживя няколко силно волатилни последни месеца. Събитията, които изиграха ключова роля за движението на стойността на метала, бяха размириците в Близкия Изток, нестабилните валутни пазари и несигурността около бъдещето на програмата за изкупуване на активи от страна на Фед.

Стойността на жълтия метал падна под 1 200 долара за тройунция след заседанието на FOMC през юни, за да нарасне до 1 420 долара за тройунция в края на август. Оттогава насам пазарната оценка на актива се смъкна рязко надолу до около 1 300 долара за тройунция.

По време на късната азиатска търговия в сряда стойността на златото отстъпва с 11,00 долара, или 0,84%, до 1 298,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Дъното ще е дълбоко, но добре че времето няма да е прекалено дълго и после... пак наобратно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още