IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Фабер златото вече не е толкова евтино, препоръчва щатски ДЦК

Заплахата от дефлация може да накара хората да се прехвърлят към 10-годишните американски държавни облигации, смята инвеститорът

10:37 | 04.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
За Фабер златото вече не е толкова евтино, препоръчва щатски ДЦК

Марк Фабер отдавна е почитател на златото. През януари издателят на доклада Gloom, Boom & Doom се опита да убеди Мария Бартиромо от CNBC, че тя се намира „в голяма опасност“, тъй като не притежава никакво злато, припомня медията. На 8 август той все още твърдеше, че „златото е относително евтино“.

След като ценният метал поскъпна с 20% спрямо дъното, достигнато през юли, Фабер запя друга песен.

„Нагласата спрямо златото се възстанови и тя е относително „бича“, заяви той. В крайна сметка „вече имаме сериозен подем при златото“, изтъкна инвеститорът. „Мисля, че ще претърпим известна корекция“, смята той.

Вместо злато Фабер вече препоръчва да се помисли за друго класическо убежище – американските държавни облигации.

„Мисля, че нагласата за дългосрочните и средносрочните американски държавни облигации е изключително „меча“, обоснова се той. Но ако акциите поемат надолу, „хората отново ще се уплашат от дефлация и ще се прехвърлят към 10-годишните американски държавни облигации“, убеден е инвеститорът.

Дефлацията се превърна в по-голямо притеснение от инфлацията и в някакъв смисъл е изненадващо, че златото поскъпва, докато облигациите поевтиняват. В крайна сметка облигациите осигуряват фиксиран приход в рамките на краен брой години, което означава, че стават по-ценени в дефлационна обстановка, тъй като срещу всеки долар могат да бъдат получени повече стоки и услуги. Същевременно дефлацията означава, че ще бъдат нужни по-малко долари, за да се купи тройунция злато, което би трябвало да доведе до спад в цените.

Иначе казано, Фабер трябва да стиска палци за спад на акциите, за да може сделките му с облигации да се изплатят.

Той признава, че инвеститорите „все още не търсят“ спасителни убежища, но предсказва, че това ще се случи, „ако акциите паднат дотам, докъдето мисля“.

Напоследък неговата „меча“ пазарна нагласа не се изплаща, но само времето ще покаже дали корекцията от 20%, която отдавна предрича, в крайна сметка не е на една ръка разстояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Щатски ДЦК?По-добре да се инвестира във кравешки или *** тор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още