IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Наслаждавайте се на борсовия ръст докато можете

По всяка вероятност предстои корекция, като на първо време тя може и да не е дълбока, смята специалистът

10:35 | 30.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Фабер: Наслаждавайте се на борсовия ръст докато можете

Еуфорията на инвеститорите тласка пазара нагоре, но скоро настроенията може да се сменят. За това предупреждава анализаторът Марк Фабер в интервю за CNBC.

Според него ралито, което вдигна широкият индекс S&P 500 до най-високото му ниво от 2007 година насам, губи силата си и скоро може да свърши.

„Пазарът е много свръхизкупен. Възможно е обаче да последва само лека корекция през февруари, след което ръстът да продължи“, обяснява Фабер.

Неговото мнение е, че тази година можем да видим движение, подобно на движението от 1987 година. Тогава от януари до август пазарът скача с 41 на сто, но през октомври и ноември губи 40%. Това показва, че вероятно ще имаме голяма волатилност през годината, обяснява Фабер.

По принцип известният със своите мрачни прогнози Фабер рядко се изказва положително за пазара.

Специалистът твърди, че в момента се освобождава от дългите си позиции. „В настоящата ситуация продавам. Ограничавам позициите, защото еуфорията набира сила“, обяснява той.

„Има вероятност корпоративните печалби да разочароват тази година. Между другото, може да има и геополитически проблеми“, посочва Фабер и допълва, че наскоро се е върнал от пътуване в Близкия Изток, който е „врящ казан“.

Фабер продължава да държи голям процент от портфейла си в злато и акции на добивни компании. „Купувам злато, защото се страхувам от системна криза, че ще има войни и така нататък“, обяснява той и добавя, че е оптимист и за пазари като Украйна, Виетнам и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още