IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекият суров петрол се смъква към 100 долара за барел

Суровината пропадна до тримесечно дъно, но получи подкрепа от данните за ръста на китайската икономика

10:10 | 18.10.13 г.
Лекият суров петрол се смъква към 100 долара за барел

Цената на лекия суров петрол се понижи през изминалото денонощие, насочвайки се към тест на психологическата граница от 100 долара за барел. Така котировките се смъкнаха до тримесечно дъно.

На борсата в Ню Йорк вчера лекият суров петрол поевтиня с 1,6 на сто до 100,67 долара за барел, което е най-ниското затваряне от 2 юли насам. Впечатление прави и доста ниската търговска активност – по данни на Bloomberg тя е била с 28% под средното за последните 100 дни.

Тази сутрин лекият суров петрол намери подкрепа от данните за ускоряване на икономическия ръст в Китай. Те показаха, че азиатската икономика е нараснала със 7,8 на сто през третото тримесечие след 7,5 на сто през второто. Това спря поевтиняването на петрола и той се стабилизира около цената си от края на вчерашната сесия.

За седмицата лекият суров петрол се е насочил към загуба от около 1,5 на сто.

Според анализатори през следващата седмица може да се очаква низходящото движение на цената да продължи. Основание за това дават данните за ръст на запасите в САЩ, които са сигнал за по-ниско потребление.

23-ма от общо 38 анализатори и трейдъри, анкетирани от Bloomberg, очакват поевтиняване на петрола в седмицата до 25 октомври, а според други 10 най-вероятно почти няма да има изменение в цената.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още