IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petrobras спечели търга за най-голямото бразилско нефтено находище

Провеждането на търга предизвика протести и сблъсъци с полицията

15:16 | 22.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Няколко протестиращи бяха ранени по време на безредиците.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Няколко протестиращи бяха ранени по време на безредиците. Снимка: Ройтерс

Правата за сондаж на най-голямото бразилско нефтено находище бяха спечелени на търг от консорциум, начело на който е бразилската държавна компания Petrobras, подкрепяна от Total, Shell и няколко китайски фирми.

11 компании бяха заявили интерес към находището Либра, но групата направи единствената оферта на търга, предлагайки минималния дял от производствения излишък. Така тя придоби правата за добив от находището, чийто запас е оценяван на 8-12 млрд. варела за 35 години.

Президентът на Националната петролна агенция Магда Чамбриард определи търга като „пълен успех“. „Трудно можем да си представим по-сполучлива развръзка. Тези компании са сред най-стойностните в енергийния сектор“ каза тя.

Въпреки засилената охрана на хотела, в който се проведе търга, се стигна до насилие, след като протестиращи се опитаха да навлязат в охраняваната зона. Те хвърляха камъни и използваха метални огради като щитове докато полицията ги отблъскваше с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Сред протестиращите има членове на няколко профсъюза, представляващи работниците на нефтените платформи. Те обвиняват правителството в „разпродаване“ на бразилските богатства. Други заявяват, че правителствените условия на търга са позволили твърде голяма държавна намеса и така са отблъснали големи нефтени компании като British Petroleum и Exxon.

Находището Либра принадлежи на бразилската Национална петролна агенция и е част от големи залежи на нефт, открити през 2010 г. То се намира на 5 хил. метра дълбочина под дебел слой скали, пясък и сол, правейки сондирането изключително предизвикателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още