IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът навлезе в най-дългия си мечи пазар от 15 години

Запасите от енегийната суровина в САЩ достигнаха най-високото си равнище от юни насам

08:39 | 18.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът навлезе в най-дългия си мечи пазар от 15 години

Търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни контракти приключиха почти без изменение петъчната сесия, постигайки обаче шестата си поредна седмица на спад. Навлизането в дългия мечи пазар дойде на фона на неотдавнашния блокаж на федералното правителство в САЩ, който повиши опасенията за възможно отстъпление в търсенето на суровината.

Лекият суров петрол с доставка през декември поскъпна минимално с 0,09% до 93,84 долара за барел в края на търговията. На седмична база цената на актива отстъпи с 0,8%, достигайки най-дългата си губеща серия от декември 1998 г.

Загрижеността относно икономическите перспективи пред САЩ бе засилена, след като публикуваните в петък данни показаха спад с 0,1 на сто на индустриалното производство през октомври. Месец по-рано индикаторът отчете ръст с 0,7%.

В четвъртък Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите на суров петрол към 9 ноември са се повиши с 2,6 млн. барела, или повече от двойно над очакванията за ръст от 994 000 барела.

По този начин общите запаси от енергийната суровина в САЩ достигнаха 388,1 млн. барела – най-високото равнище от края на юни насам.

Загубите на петрола бяха ограничени на фона на подновените надежди за продължаване на стимулите от страна на Федералния резерв. Кандидатът за нов председател на банката Джанет Йелън заяви по време на изслушването си пред Сената, че САЩ трябва да запази количествените улеснения поне до началото на следващата година.

По думите ѝ програмата за стимулиране на икономиката е "наложителна", като тя ще гарантира стабилното възстановяване. Йелън все пак уточни, че стимулите не може да продължат безкрайно.

Междувременно цената на търгуваните в Лондон контракти върху петрола сорт брент с доставка през януари се покачи с 0,2 % в петък, затваряйки седмицата на ниво от 108,50 долара за барел.

Суровината поскъпна с 3,11% за седмицата, като по този начин спредът между брента и суровия петрол достигна 14,66 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
даже ако "дадена рафинерия" изпитва временни трудности /не *** подобаващо/ може цената да се по-качи, с много аргументи "ЗА" решението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
avramcho
преди 10 години
какво го касае матряла цената на петроламатряла си харесва цената на бензина от 2.60 лв/л , плаща си я и не се интересува от цената на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още